Business Hi-Tech

BitDefender sfideaza criza: mizeaza pe o crestere de 30% a afacerilor in 2009

BitDefender sfideaza criza: mizeaza pe o crestere de 30% a afacerilor in 2009

Razvan Valceanu, Country Manager al BitDefender Romania: Avem sperante ca se vor debloca proiectele din zona publica, de care suntem foarte legati. In caz contrar, cresterea consemnata in primul trimestru nu se va mentine si in celelalte trimestre si vom intra pe minus, iar pe ansamblul anului 2009 vom raporta stagnare.

23.04.2009, 00:00 173

Producatorul roman de solutii de securitate informatica BitDefender, detinut de omul de afaceri Florin Talpes, estimeaza o crestere de 30% a afacerilor si profitului in 2009, dupa ce compania a consemnat un avans de 20% al profitului in primul trimestru al acestui an, la vanzari lunare de aproximativ 100.000 de licente.
"A fost o evolutie mai buna decat ne-am asteptat. Suntem mai profitabili fiindca am luat criza ca pe o oportunitate de a ne imbunatati eficienta operationala", a declarat Razvan Valceanu, country manager al BitDefender Romania, fara a oferi detalii despre castigurile companiei.
El a precizat ca 30% din afacerile BitDefender sunt asigurate de clienti existenti, in timp ce restul de 70% urmeaza sa fie generat de clienti noi si companii care isi maresc numarul de servicii utilizate.
Reprezentantul BitDefender Romania a spus ca atingerea obiectivelor in privinta vanzarilor este conditionata de deblocarea proiectelor din sectorul public.
"Avem sperante ca se vor debloca proiectele din aceasta zona, de care suntem foarte legati. In caz contrar, cresterea consemnata in primul trimestru nu se va mentine si in celelalte trimestre si vom intra pe minus, iar pe ansamblul anului 2009 vom raporta stagnare", a explicat Valceanu.
Printre cei mai mari clienti castigati in primele trei luni ale anului se numara Primaria Bucuresti, Consiliul Judetean de la Bacau si mai multe ministere.
Producatorul de solutii de securitate detine, conform propriilor estimari, o cota de 40% pe o piata a carei valoare este apreciata la 7 - 8 mil. euro in 2008, respectiv 8 - 9 mil. euro anul acesta. Obiectivul BitDefender este majorarea cotei la 45%.
Din totalul clientilor companiei, 60% sunt clienti corporativi si 40% sunt clienti de retail si companii mici. Romania a fost tara in care firma a vandut mereu cel mai bine produsele corporative, a spus Valceanu.
El nu a exclus posibilitatea realizarii unei achizitii, precizand ca "pretul nu este o problema". "Suntem deschisi la orice propunere, fie ca este vorba de achizitia unei companii sau de asociere, fie de cedarea unui pachet de actiuni catre o alta companie. Despre listarea la bursa nu avem noutati", a adaugat Valceanu. In 2007, BitDefender a atras in actionariat un grup de investitori privati romani si americani, care au cumparat un pachet minoritar de sub 7% din actiuni pentru 7 mil. dolari. BitDefender a fost infiintata in 2001, iar in 2007 s-a desprins juridic de grupul Softwin, detinut de familia Talpes.
Cea mai mare parte a vanzarilor companiei, respectiv peste 95%, se realizeaza in afara tarii, principalele destinatii fiind Franta, Germania si Statele Unite. Producatorul de solutii informatice are sedii in Germania si Spania, filiale in Marea Britanie si Statele Unite, precum si un laborator de dezvoltare in Silicon Valley.
BitDefender are 600 de angajati la nivel global, dintre care 420 de angajati in tara. Pana la sfarsitul anului curent va exista o crestere la nivel global de 15-20% a numarului de angajati, sustin oficialii BitDefender.
In 2008, compania a avut o fluctuatie de personal de 10%. Potrivit unui studiu al companiei de cercetare Marshall citat de BitDefender, Romania s-a situat in luna martie pe primul loc la nivel mondial ca numar de atacuri phishing (care vizeaza obtinerea datelor confidentiale ale utilizatorilor), pierderile cauzate de aceste atacuri ridicandu-se la cateva zeci de mii de euro pe luna, a precizat Valceanu.
Principalii competitori ai BitDefender pe piata locala sunt Symantec (Statele Unite) si Kaspersky (Rusia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO