Business Hi-Tech

Britanicii care au urmărit online BBC fără să plătească taxa TV, amendaţi cu până la 1.000 de lire sterline

Autor: Adrian Seceleanu

02.01.2011, 17:57 63

Pe măsură ce tot mai mulţi utilizatori se uită la programele TVprin intermediul unor aplicaţii online precum BBC iPlayer sau ITVPlayer creşte şi îngrijorarea că noua tehnologie ar putea fiutilizată pentru a evita plata taxei de licenţă în valoare de 145,5lire sterline (168 de euro), scrie publicaţia britanică TheTelegraph.

Potrivit legislaţiei din Marea Britanie achitarea taxei delicenţă este obligatorie pentru a urmări emisiunile TV "aşa cumsunt ele transmise" - chiar dacă pentru recepţie este utilizat uncomputer desktop, un laptop sau un telefon mobil.

Totuşi, clienţii care folosesc servicii online pentru a urmăriemisiuni TV care au fost deja difuzate (aşa numitele "catch-upservices") nu trebuie să achite taxa de licenţă.

Această distincţie fină între cele două situaţii în careutilizatorii sunt sau nu obligaţi să achite taxa de licenţă a dusla apariţia unor suspiciuni că va fi dificil pentru autorităţi săstrângă probe pentru a-i prinde şi pedepsi pe piraţii online.

Însă, potrivit datelor furnizate de managementul BBC ca răspunsla o întrebare adresată de o comisie parlamentară, utilizatoriicare urmăresc programe TV online fără a plăti taxe de licenţă auînceput deja să fie puşi sub acuzare.

"Există cazuri în care utilizatori care urmăreau programe TVonline fără a plăti o taxă de licenţă au fost condamnaţi", potrivitrăspunsului transmis de BBC către parlamentarii britanici.

Urmărirea programelor TV fără achitarea taxei de licenţă estepedepsită cu o amendă de până la 1.000 de lire sterline.

Potrivit datelor furnizate de BBC 97% dintre britanici au încontinuare un televizor în casă. Pe durata unei săptămâni doaraproximativ 0,3% dintre britanici se uită la emisiunile TV folosindun serviciu online, potrivit aceleiaşi surse. "Având în vedere cădoar 0,3% dintre oameni consumă emisiuni TV prin internet, credemcă este puţin probabil ca online-ul şi televiziunea pe mobil săpună în pericol taxa de licenţă TV", au spus reprezentanţiiBBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO