Business Hi-Tech

Camera foto digitala ar putea fi considerata din nou produs de lux sau daunator sanatatii

23.03.2005, 00:00 20

Guvernul planuieste reintroducerea accizelor la camerele foto digitale - dupa ce aceasta taxa fusese eliminata anul trecut, la un nivel chiar mai ridicat cu 5%. Tot cu 5% ar urma sa se majoreze si accizele la camerele video. Romania ar redeveni astfel o exceptie in Europa, fiind singura tara in care camerele foto digitale sunt accizate.


Accizele la aceasta categorie de produse (de 25%) fusesera eliminate in toamna lui 2004, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2005.


Conform ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, care ar urma sa fie discutata maine in sedinta de guvern, aparatele de luat imagini fixe si alte camere video cu inregistrare vor fi accizate cu 30%, aparatele video de inregistrat sau de reprodus, cu 20%, dublu radiocasetofoanele cu redare de pe banda magnetica sau compact disc cu 20%.


Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei va propune o analiza foarte atenta a indicatorilor specifici pietei camerelor foto digitale inainte de a se lua o decizie, au declarat pentru ZF surse din institutie.


"Ideea reintroducerii accizelor la aparate foto digitale este atat ilogica, cat si daunatoare. Ilogica pentru ca ea nu se mai practica in alte tari europene, daunatoare pentru ca ea va conduce automat la cresterea pietei negre si la scaderea celei oficiale, cu impact negativ atat pentru consumatori, cat si pentru bugetul statului. Veniturile colectate pe TVA si din impozitul pe profit corespunzatoare acestor produse se vor diminua si ele din cauza scaderii vanzarilor, a declarat pentru Ziarul Financiar Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC), care reuneste cei mai importanti jucatori de pe piata.


"Notiunea de acciz, care inseamna o taxa pentru produse de lux sau pe produse nocive sanatatii, nu are nici o relevanta in cazul de fata. Altfel zis, scopul nu scuza mijloacele" - a continuat el. Piata romaneasca de aparate foto digitale in anul 2004 a fost estimata de analisti la 35.000 - 40.000 de unitati si la 4.000.000 - 4.500.000 euro.


O data cu eliminarea accizelor de 25% de la 1 ianuarie, estimarile jucatorilor pentru 2005 indicau o crestere a pietei de cel putin 2 - 2,5 ori, adica intre 80.000 si 100.000 de unitati si 8.000.000 - 10.000.000 euro. In acelasi timp, datorita scaderii pretului la aceste produse, au crescut exploziv vanzarile de aparate foto digitale.


O comparatie intre primele trei luni ale anului 2004 si primele doua luni si jumatate ale anului 2005 releva o crestere de 600- 700% a vanzarilor de aparate foto digitale, trendul ascendent mentinandu-se.


Totodata, statistica arata ca importurile au crescut de 13 ori ca valoare si de 22 ori ca numar de unitati in primele 70 de zile ale acestui an.


"Inconsecventa autoritatilor ramane, o problema serioasa in economia noastra. Jocul de-a uite accizele, unde-s accizele poate da peste cap strategii, planuri de afaceri si chiar planificarea productiei in fabrici situate in zone indepartate de pe glob. Cele mai evidente efecte in acest moment sunt: revizuirea dramatica a bugetelor de venituri si cheltuieli si inducerea unei tensiuni in plus in canalul de distributie de la end-user la producator datorita riscului ca anumite contracte in derulare sa nu mai poata fi onorate", declara Bogdan Blinda - consultant BenQ Romania.


La randul sau, Nicu Stancescu, director de vanzari si marketing la Canon Photo-Video-DSC spune: "Aparatele foto digitale nu mai sunt considerate un produs de lux nici in tari mult mai inapoiate decat Romania. Nu cred ca este un lux sa ai posibilitatea sa-ti fotografiezi copilul sau momente importante ale vietii. Consider ca reintroducerea accizelor ar fi o greseala grava pentru ca romanii isi vor cumpara din strainatate astfel de produse, iar piata neagra si importurile paralele vor inflori. Aceasta masura ar pune sub semnul intrebarii si politica liberala a Cabinetului Tariceanu."


Totodata, principalii producatori si importatori de camere foto aduc inca un argument impotriva acestei masuri: ei au calculat, pe baza importurilor de astfel de echipamente din ianuarie - martie 2005 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ca statul a incasat de cateva ori mai multi bani pe TVA in aceasta perioada decat pe TVA plus accize in acelasi interval din 2004. victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO