Business Hi-Tech

Câteva sute de bucureşteni au îndurat frigul pentru a cumpăra iPhone 4. Vedeţi aici succesul de care se bucură iPhone pe piaţa românească - GALERIE FOTO

Câteva sute de bucureşteni au îndurat frigul pentru a cumpăra iPhone 4. Vedeţi aici succesul de care se bucură iPhone pe piaţa românească - GALERIE FOTO

Câteva sute de bucureşteni au îndurat frigul pentru a cumpăra iPhone 4

Autor: Adrian Seceleanu

17.12.2010, 15:18 61

Câteva sute de bucureşteni au fost ieri seară în magazineleCosmote şi Vodafone de pe bulevardul Magheru din centrul Capitaleipentru a-şi achiziţiona un smartphone Apple iPhone 4, încă dinprimul moment în care super-telefonul a intrat în oferta comercialăa celor doi operatori. Din august 2008, Orange avea exclusivitateîn România pentru vânzarea oficială a smartphone-urilor Apple.

Ofertele comerciale ale Cosmote şi Vodafone, care oferă pentruprima oară oficial iPhone, arată prudenţă - telefonul fiind oferitla preţuri mai mici doar utilizatorilor care îşi permit să susţinăplata lunară a unor abonamente mai scumpe, de la cel puţin 19-20 deeuro în sus.

La Cosmote venitul mediu lunar combinat (abonat şi prepay) peutilizator este în medie de aproximativ cinci euro, în timp ce laVodafone venitul mediu lunar de la un abonat este de 14,1 euro iarde la un client prepay de 2,5 euro. "Este unul dintre cele mai bunesmartphone-uri aflate în acest la moment la vânzare în întreagalume. Nu este un mobil pentru oricine", explică oficialiicompaniilor.

Cosmote cere pentru un iPhone 4 între 739 (172 de euro) şi 2.679de lei (620 de euro), în funcţie de abonamentul ales (inclusivTVA). Cosmote comercializează iPhone cu trei tipuri de abonamente.Cosmote Discover, cu un tarif de 18,6 euro pe lună (TVA inclusă),include trafic de date de 1 GB, 110 minute naţionale şiinternaţionale, şi 1.000 de minute şi SMS-uri în reţea.

Cosmote Explore, al doilea tip de abonament, cu un tarif de28,52 euro (TVA inclusă), include un trafic de date de 1,5 GB, 220de minute naţionale şi internaţionale şi 1.500 de minute şi SMS-uriîn reţea. Cel mai scump abonament, de 48,3 euro pe lună (TVAinclusă), asigură 440 de minute naţionale, şi 2.000 de minute şiSMS-uri în reţea.

Cosmote oferă cea mai mare subvenţie la achiziţia iPhone 4pentru clienţii care semnează un contract pe doi ani pentruabonamentul de 48 de euro pe lună. În această situaţie, un iPhone 4cu stocare de 16 GB costă 739 de lei (172 de euro), iar unul cucapacitate de 32 GB - 1.189 lei (277 euro). Un iPhone 4 cucapacitate de 16 GB, împreună cu un abonament de 18,6 euro pe lunăpe doi ani, costă 1.749 de lei (407 euro) iar cu abonament pe un an- 2.229 lei (519 euro).

La Orange, un iPhone 4 are preţuri între 169 şi 557 de euro.Preţurile în euro pentru iPhone 4 la Cosmote au fost calculate lacursul leu/euro anunţat de BNR având în vedere că operatorul aretarifele în lei. Orange, în schimb, are tarife în euro.

Câteva zeci de persoane au fost ieri seară în magazinele Cosmoteşi Germanos pentru a cumpăra iPhone, compania anunţând că a vândutşapte telefoane Apple în primele momente de la deschidereamagazinului Cosmote din centrul Capitalei. Oficialii companiei,prezenţi la evenimentul de lansare, au evitat să facă estimări înlegătură cu vânzările.

Cosmote este singurul operator care vinde iPhone 4 telefonulnecodat. La liber iPhine 4 costă la Cosmote 2.750 (640 de euro) şi3.250 de lei (756 de euro), în funcţie de capacitatea destocare.

Vodafone, care a lansat la miezul nopţii telefonul a stabilitlimita de jos a preţurilor pentru iPhone 4 din România la 99 deeuro, însă condiţiile în care telefonul poate fi obţinut acest preţarată că operatorul aplică o subvenţie atât de ridicată cu un scopprecis: pentru a loializa şi atrage clienţii cu venituri mari, carepot achiziţiona servicii cu o marjă ridicată de profit pentruoperator. De altfel, compania nu are momentan în plan să vândătelefonul decât cu abonamente, a spus Karsten Wildberger,directorul comercial al operatorului. Preţul pentru iPone 4 laVodafone variază între 99 şi 499 de euro.
Astfel, preţul de 99 de euro pentru iPhone 4 de 16 GB estedisponibil doar pentru clienţii existenţi ai companiei caresemnează pentru doi ani un contract care prevede plata unuiabonament lunar de 59 de euro. iPhone 1,5 GB este cel mai scumpabonament pentru iPhone lansat în România şi include 2.000 deminute în reţea, 500 de minute naţionale, 1.000 de sms-uri înreţea, 50 de MMS-uri naţionale şi un trafic de date de 1,5 GB. Cuacest abonament, pe doi ani, un client nou Vodafone plăteşte peacelaşi iPhone 4 de 16 GB 199 de euro.

iPhone-ul 4 de 32 de GB costă 199 de euro pentru abonaţiiexistenţi ai Vodafone care cumpără pe doi ani abonamentul iPhone1,5 GB şi cu 100 de euro mai mult pentru clienţii noi.

Câteva zeci de utilizatori au făcut coadă în faţa magazinuluiVodafone, în ciuda temperaturilor sub zero grade şi a orei târzii,astfel că magazinul a devenit neîncăpător când a avut locevenimentul de lansare. Primul mobil a fost achiziţionat de un fostpilot al companiei Tarom. În total peste 200 de persoane au fost înmagazin iar compania a vândut câteva zeci de iPhone.

Karsten Wildberger declara ieri seară că se aşteaptă ca stoculde iPhone 4 să fie epuizat complet având în vedere stocurilelimitate de care dispune compania. Primul stoc epuizat de companiea fost cel alocat magazinului online, potrivit datelor publicate pepagina web a companiei la jumătatea zilei de 17 decembrie.

Pe lângă abonamentul iPhone 1,5 GB de 59 de euro pe lună,Vodafone mai are alte două planuri tarifare pentru iPhone.Abonamentul iPhone 500 MB, cu un tarif de 19 euro pe lună, include1.000 de minute în reţea, 100 de minute naţionale, 500 de SMS-uriîn reţea, 50 de mesaje multimedia (MMS-uri) naţionale şi un traficde date inclus de 500 MB. La depăşirea traficului inclus, fiecareMB de date suplimentar transferat este taxat cu 0,05 euro.
Abonamentul iPhone 1 GB, care costă 39 de euro pe lună, include1.500 de minute în reţea, 300 de minute naţionale, 1000 de SMS-uriîn reţea, 50 de mesaje multimedia (MMS-uri) naţionale şi un traficde date inclus de 500 MB.

Vodafone vinde şi versiunea anterioară a smartphone-ului Apple,iPhone 3G S, la preţuri care variază între 99 şi 299 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO