Business Hi-Tech

Ce arată cifrele: cum a fost al doilea trimestru pentru operatorii de comunicaţii fixe şi mobile

Ce arată cifrele: cum a fost al doilea trimestru pentru...

Autor: Adrian Seceleanu

12.08.2014, 00:08 501

Reducerea cu 70% a tarifelor de interconectare din telefonia mobilă de la data de 1 aprilie este „evenimentul“ care s-a reflectat cel mai puternic în rezultatele financiare anunţate de operatorii de comunicaţii, pe o piaţă care, în general, nu a oferit surprize: a continuat declinul numărului de cartele preplătite în timp ce datele mobile au continuat să crească puternic, arată datele publicate de Orange, Vodafone, UPC şi grupul Cosmote Romtelecom.

Pe segmentul de telefonie mobilă, Orange a traversat cel mai bine şocul reducerii tarifelor de interconectare, înregistrând cea mai mică rată de scădere a veniturilor din servicii (încasările din vânzarea de servicii fără telefoane, tablete, cartele etc.). Tariful de interconectare, care este plătit pentru apelurile către alte reţele, are o pondere semnificativă în veniturile companiilor. Ponderea acestor venituri este mai mare cu cât numărul apelurilor din alte reţele (naţionale sau internaţionale) este mai mare. O imagine completă asupra impactului reducerii acestui tarif asupra operatorilor de telefonie mobilă va putea fi creionată abia în al treilea trimestru, când operatorii vor aplica decizia autorităţii de reglementare pentru întreaga perioadă, faţă de numai două luni în trim. 2.

Din datele Vodafone şi Cosmote, dar şi din declaraţiile anterioare ale oficialilor Orange rezultă că pe piaţă continuă să se manifeste o reducere a numărului de cartele preplătite active, în timp ce numărul de abonamente creşte. Fără datele Orange, care are cel mai mare număr de abonamente la telefonia mobilă de pe piaţă (peste 4 milioane), dar şi de la RCS&RDS, este însă greu de tras o concluzie înainte ca autoritatea de reglementare (ANCOM) să publice datele la nivelul întregii pieţe pentru primul semestru.

Vodafone şi Cosmote au un număr aproape egal de cartele preplătite în portofoliu, subsidiara grupului britanic având un avans de circa 200.000 de sim-uri, arată rapoartele grupurilor. Cosmote câştigă în medie mai bine decât Vodafone de la utilizatorii de cartele. Cifrele grupului OTE indică şi că operatorul ar fi reuşit să-şi protejeze veniturile de la această categorie de clienţi, care au stagnat la nivelul de anul precedent, însă pe fondul unei reduceri a numărului total de cartele cu 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO