Business Hi-Tech

Ce gadgeturi lansate anul trecut la Las Vegas au prins pe piaţă

 Ce gadgeturi lansate anul trecut la Las Vegas au prins pe piaţă

Autor: Magraon Andreea

09.01.2011, 23:50 34

Tablet PC-uri
n După un an de zile, Apple iPad este lider detaşat pe piaţamondială a tabletelor PC, având o cotă de peste 80%. Gadgetul afost pus în vânzare în primăvară şi s-a vândut în 4 milioane deexemplare numai în primul trimestru.
n Singurul concurent care s-a distins anul trecut a fosttableta Galaxy Tab (foto) a sud-coreenilor de la Samsung,disponibilă şi în România de la 299 de euro la operatorii detelefonie mobilă. Totuşi, piaţa tablet PC-urilor urmează să fiepopulată în acest an cu rivali pentru iPad.
n Companii precum Motorola, Lenovo sau MSI au anunţat că vorlansa în 2011 tablet PC-uri, iar Google va lansa o versiune asistemului de operare Android, special pentru astfel dedispozitive.
n Analiştii pariază în acest an pe Xoom, tableta produsă deMotorola, premiată drept cel mai bun gadget de la CES 2011.Dispozitivul rulează pe cea mai nouă versiune a Android, 3.0 şi areun ecran multitouch de 10 inchi. Are două camere video, una în faţăşi cealaltă în partea din spate. Are conectivitate
Wi-Fi şi 3G şi este compatibilă cu reţelele de comunicaţie4G.
Telefoane cu Android
n Anul 2010 a fost unul în care a Android, sistemul de operarepentru telefoanele mobile dezvoltat de Google, cel mai mare motorde căutare din lume, a ajuns unul dintre cele mai utilizate lanivel mondial.
n Cota de piaţă a Android era estimată anul trecut de companiade cercetare Gartner la 17,7%, comparativ cu 3,9 procente în 2009.Android a întrecut în 2010 cotele de piaţă ale iPhone OS sauBlackberry devenind principalul concurent al Symbian, dezvoltat definlandezii de la Nokia, cel mai mare producător de telefoanemobile din lume.
n Ascensiunea platformei produse de Google se datoreazăfaptului că este utilizată de foarte mulţi producători de telefoanemobile, spre deosebire de sistemul pentru iPhone sau BlackBerry.
n Unul dintre cele mai vândute telefoane cu Android ale lui2010 a fost Samsung Galaxy S, vândut în 10 milioane de exemplaredin luna iunie. Telefonul, considerat principalul rival al iPhone,are un ecran de 4 inchi şi cameră foto de 5 megapixeli. Samsungvrea să-şi dubleze vânzările de smartphone-uri anul acesta.

Televizoarele 3D
n Fenomenul 3D a caracterizat anul 2010 migrând din sala decinema în sufrageria consumatorilor. Televizoarele 3D au fostvedetele CES 2010, unde companii precum Panasonic, Sony, Samsungsau LG au prezentat astfel de dispozitive.
n În România, în ciuda lipsei de conţinut pentru astfel dedispozitive, stocurile companiilor s-au epuizat în numai câtevazile de la lansarea televizoarelor 3D, chiar dacă preţurileîncepeau de la 2.000 de euro.
n La ediţia din acest an a târgului de la Las Vegas au fostprezentate televizoare 3D care nu necesită ochelari speciali.Compania japoneză Toshiba a fost prima care a prezentat astfel degadgeturi, cu diagonale de 12 şi 20 de inchi. Pentru începutprodusele sunt disponibile în Japonia la preţuri de 1.440 de dolaripentru modelul de 12 de inchi şi 2.880 de dolari pentru cel de 20de inchi.

n Marii producători au declarat în mai multe rânduri căochelarii 3D sunt un inconvenient în adoptarea la scară largă decătre consumatori a televizoarelor 3D.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24