Business Hi-Tech

Cei "mici" absorb 80% din computerele vandute in Romania

18.08.2004, 00:00 12



Ce a insemnat trimestrul doi din acest an pentru distributia autohtona de PC-uri?



O crestere de 75% fata de perioada similara din 2003 din punct de vedere al unitatilor vandute, un spor de 56,4% ca valoare (vezi Ziarul Financiar din 16 august), conform studiilor companiei americane de cercetare IDC.



Interesante si insa si alte evolutii relevate de acelasi studiu.



De pilda, Intel continua sa detina suprematia in privinta procesoarelor care echipeaza computerele vandute in Romania: 65,9 % dintre unitatile vandute au fost echipate cu astfel de procesoare. Pe locul doi se afla AMD cu 33,8%.



Din punct de vedere valoric, Intel este si mai puternic, adjudecandu-si aproape 80% din piata.



In privinta sistemelor de operare pentru desktopuri, laptopuri si servere, Windows detine treisferturi din piata, iar rivalul Linux a ajuns la un sfert. Din punct de vedere al valorii, Windows atinge in trimestrul doi 2004 aproape 80%, iar Linuxul 19%.



Cum in an electoral, administratia si majoritatea marilor companii obisnuiesc sa ramana in expectativa in privinta investitiilor, cresterea vanzarilor de computere se datoreaza in principal sectorului SOHO ( small office, home office) si celui al intreprinderilor mici si mijlocii (SME). Astfel, din punct de vedere al utilizatorilor finali, SOHO si SME sunt au absorbit peste 80% din totalul computerelor vandute.



Desktopurile detin in continuare suprematia in totalul vanzarilor de computere(85,9% ca unitati si 67,3% ca valoare). Computerele mobile se situeaza pe locul doi cu 11,7% din punct de vedere al numarului de unitati si cu 22,2% ca valoare. Serverele detin 2,4 % din piata ca unitati vandute si 10,5% ca valoare.



Piata autohtona a PC-urilor a crescut anul trecut cu 39,3% la numarul de unitati vandute si cu 22,6% ca valoarea a incasarilor, conform IDC. Raportul nu precizeaza cate calculatoare s-au comercializat in 2003 dar, stiind ca in 2002 s-au vandut 203.568 de bucati, putem aprecia ca anul trecut cifra a depasit 284.000.



Cea mai spectaculoasa crestere s-a inregistrat anul trecut la vanzarile de portabile (laptopuri), numarul unitatilor comercializate fiind cu 90,8% mai mare decat in 2002. La desktop-uri, cresterea a fost de numai 35,1%, la unitati comercializate.





Ce parere are liderul pietei



"Intr-adevar, Flamingo continua sa ramana liderul pietei dupa numarul de calculatoare asamblate. Planurile pentru cea de a doua jumatate a anului sunt de natura a ne consolida aceasta pozitie, a declarat Ziarului Financiar Dragos Simion, presedintele executiv Flamingo Computers. In ceea ce priveste studiul IDC, datele din trimestrul de referinta sunt cel putin ciudate din punctul meu de vedere. Este vorba de faptul ca pe o piata stagnanta precum cea din Q2, in care operatorii fac toate eforturile sa-si conserve macar cota existenta, nu se pot produce miscari bruste de castig de piata. Prin urmare, personal as recomanda colegilor din industrie un double check al valorilor, bazat pe criterii de verosimilitate. In ceea ce ne priveste pe noi, identificam sistemele produse de fabrica noastra printr-o serie unica de sistem conform standardelor ISO 9001 in baza carora operam. Prin urmare tot ceea ce vindem este usor identificabil. Stim ca in alte firme, sistemele se asambleaza local, chiar in punctele de desfacere, lipsind posibilitatea de a le identifica in mod unic, de unde si pericolul ca anumite seturi de componente, vandute ca atare pe canalul de distributie, sa fie raportate ca sisteme finite, sau posibilitatea altor confuzii de raportare.



Consideram ca pe ansamblu rezultatele sunt in conformitate cu perceptia pietei, insa pe cote individuale de piata s-ar putea sa se fi strecurat anumite anomalii, care banuim ca vor fi ajustate din mers in trimestrele urmatoare".
victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO