Business Hi-Tech

Cel mai mare distribuitor de soft se asteapta in acest an la stagnare

Cel mai mare distribuitor de soft se asteapta in acest an la stagnare
09.03.2010, 23:03 316

Romsym Data, unul dintre cei mai importanti distribuitori desoftware din Romania, se asteapta la o stagnare a cifrei de afaceriin acest an, la 5,5 mil. euro, a declarat pentru ZF SilviuCojocaru, managing partner al companiei.

Cifra de afaceri a companiei s-a diminuat cu aproximativ 1milion de euro anul trecut, la 5,5 mil. euro, comparativ cu ceainregistrata in 2008, an in care Romsym Data a inregistrat cea maimare cifra de afaceri in cei 18 ani de cand activeaza pe piataautohtona. Afacerile companiei consta in vanzarea de softwaredirect catre companii.

"In mare parte depinde de produs, dar afacerile noastre suntunele business to business, deci vindem direct catre companii", adeclarat pentru ZF Silviu Cojocaru. Din cauza pirateriei sofware,veniturile din licente ale companiei au scazut cu aproape 30% fatade anul precedent, au anuntat reprezentantii Romsym. Afaceriletotale cu licente ale companiei se ridica la 5 mil. euro.

"Principala cauza a acestei scaderi a fost determinata inspecial de exacerbarea pirateriei software. Companiile si-au redusbugetele IT si multe dintre ele au inteles ca pot face o economietotala in ceea ce priveste licentele software", a precizat RazvanBalint, director general al Romsym. "Torentele si DC++ suntinstrumentele prin care se poate obtine software cu costuri zero."Potrivit Business Software Alliance (BSA), pierderile din pirateriasoftware au reprezentat aproximativ 250 milioane de dolari in 2008.Din aceste pierderi, Balint estimeaza ca aproximativ 10% suntpierderi cauzate portofoliului de produse Adobe si Symantec. RomsymData, ca principal distribuitor al acestor game de produse, acontorizat 80-90% din pierderea de 25 mil. dolari.

"Licentele pentru produsele Symantec au inregistrat o cresterede aproximativ 3% fata de anul 2008. Prin contrast, licentele deAdobe au scazut dramatic cu aproximativ 40%. Care este explicatia?La Symantec aproximativ 90% dintre produse sunt dedicate domeniuluiEnterprise si sunt practic imposibil de piratat. La Adobe situatiaeste pe dos", sustine Razvan Balint.

Potrivit lui Silviu Cojocaru, managing partner al companiei,Romsym Data s-a reorientat anul trecut, pe fondul crizeifinanciare, spre servicii. Este vorba despre oferirea deconsultanta, servicii de implementare si traininguri pentrudiferite solutii de business. Compania a facut 25 de angajaripentru acest sector incepand de la sfarsitul anului trecut.

"Anul 2009 a fost un an greu pentru toata industria IT si pentruRomsym Data. Reorientarea companiei pe servicii, ne-a permis saavem o evolutie peste nivelul pietei. Astfel, chiar si in acesteconditii, am reusit sa ne mentinem in totalitate echipa si chiar safacem cateva angajari", a declarat Razvan Balint.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO