Business Hi-Tech

Cererea pentru cel mai mic computer din lume, de mărimea unui card bancar, accelerează puternic

Cererea pentru cel mai mic computer din lume, de mărimea...

Autor: Octavian Calei

24.11.2013, 16:39 1509

Raspberry Pi, minicomputerul destinat mediilor de cercetare şi pasionaţilor lansat în februarie 2012 de către o fundaţie britanică sprijinită de Universitatea Cambridge şi compania Broadcom, a ajuns la peste 2 milioane de unităţi vândute în toată lumea, mult peste aşteptările producătorului, scrie The Guardian.

Într-un an au fost vândute 1 milion de computere Raspberry Pi însă livrările au accelerat în 2013, atingând borna cu numărul 2 milioane la sfârşitul lui octombrie.

„A fost un pic şocant pentru noi când am primit ultimul raport al vânzărilor să aflăm că minicomputerul Raspberry Pi cu numărul 2.000.000 s-a vândut în ultima săptămână din octombrie”, a spus Liz Upton de la Raspberry Pi Foundation.

Raspberry Pi este o plăcuţă electronică de mărimea unui card bancar care înlocuieşte practic unitatea desktop tradiţională a unui PC.

Minicomputerul are un procesor asemănător celor din smartphone-uri, este dotat cu porturi USB pentru tastatură şi mouse, placă de reţea, slot pentru card SD şi ieşire video HDMI. Sistemul de operare recomandat este pe platformă Linux, întâlnită la serverele web sau la smartphone-urile cu sistem Android.

Începând din iunie 2012, producţia de computere Raspberry Pi de la fabrica din Pencoed, Ţara Galilor s-a mărit de la 204 de unităţi pe săptămână la aproape 40.000 în aprilie 2013.

Raspberry Pi este apreciat pentru preţul mic, de aproape 40 de euro, ceea ce îl face accesibil pentru şcolile care au nevoie de o infrastructură IT nouă.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO