Business Hi-Tech

China ar putea impiedica tranzactia Microsoft - Yahoo!

31.03.2008, 19:43 11

Tentativa ostila a Microsoft de a prelua Yahoo! ar putea inalni un impediment neasteptat din partea Chinei, care a emis recent o noua lege antimonopol ale carei consecinte economice vor fi resimtite dincolo de granitele tarii, scrie International Herald Tribune.
Scopul legii este de a intari un set de legi antitrust, existente inca din 1993, dar si de a oferi autoritatilor chineze posibilitatea de a interveni in operatiuni si achizitii ce privesc companii nationale sau straine ce investesc in China. Potrivit specialistilor, prin aceasta masura China va deveni, dupa Statele Unite si UE, al treilea mare pol de influenta in domeniu.
In cazul de fata, respectiva lege ar putea influenta preluarea Yahoo! de catre Microsoft deoarece, in 2005, Yahoo! a investit 1 mld. dolari (circa 633.000 de euro) in actiunile Alibaba.com, cel mai mare site de comert online din China.
"Marile corporatii multinationale vor fi nevoite sa dezvolte strategii specifice fiecarei piete in care opereaza", a declarat Nathan Bush, specialist antitrust al firmei de avocatura O'Melveny & Myers.
In functie de pozitia pe care guvernul chinez o va adopta in aceasta situatie, se va putea deduce in mare masura si viitorul rol pe care China il va juca pe scena mondiala, fie ca este unul conciliator sau nationalist.
Exista zeci de poluri jurisdictionale ce au un cuvant de spus intr-o astfel de afacere, date fiind interesele pe plan mondial ale celor doua companii. Printre alte tari ce sunt interesate in rezultatul acestei tranzactii se numara si Coreea de Sud, care a initiat la randul sau o investigatie antitrust impotriva Microsoft.
Oficialii Microsoft si Yahoo! nu au comentat asupra eventualelor consecinte pe care le va avea legea chineza. Jerry Yang, directorul executiv al Yahoo!, a declarat ca unul din motivele pentru care a refuzat oferta Microsoft a fost acela ca subevalua mult potentialul investitiei Yahoo! in Alibaba.
China a acuzat SUA ca se angajeaza intr-o politica protectionista sub pretextul securitatii nationale. Tensiunea mondiala s-a amplificat saptamana trecuta, in momentul in care efortul companiei chinezesti Huawei Technologies de a investi in 3Com a esuat.
Motivul securitatii nationale a jucat un rol si in alte inevstitii chineze in companii americane. In 2005, compania chineza National Offshore Oil Corp. a inaintat o importanta oferta pentru achizitionarea Unocal (Union Oil Company of California). Congresul american a blocat afacerea, Unocal fiind preluat de Chevron.
China este din ce in ce mai constienta de rolul pe care internetul il joaca in economie si relatiile politice. Potrivit presei internationale, tara are peste 230 de milioane de utilizatori ai internetului, iar afacerile ce implica acest segment produc 7% din Produsul Intern Brut al tarii, estimat sa creasca cu pana la 15% in urmatorii trei-patru ani.
Potrivit mai multor analisti, chiar daca guvernul chinez nu a incercat sa impiedice efectiv preluarea Yahoo! de catre Microsoft, o reevaluare prelungita ar putea aduce prejudicii substantiale afacerii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels