Business Hi-Tech

Clipurile video online, o afacere si pentru amatori

19.07.2006, 19:59 43

Pe masura ce afacerile cu continut video pe Internet se dezvolta tot mai mult, acestea devin o sursa de venit si pentru utilizatorii care creeaza clipurile video si le publica pe Internet.
Daca pana acum industria continutului video reprezenta o afacere doar pentru companiile care operau site-uri furnizoare de clipuri video, situatia a inceput sa se schimbe pe masura ce tot mai multe companii recompenseaza utilizatorii care publica clipuri video pe site-urile lor, scrie Financial Times.
Spre exemplu, compania Eefoof, care a intrat recent pe piata continutului video, le ofera utilizatorilor un procent de 50% din veniturile generate prin accesarea reclamelor afisate in aceeasi pagina de Internet cu clipurile video publicate de acestia.
De asemenea, utilizatorii site-ului Panjea.com, detinut de compania Aware Media Inc., sunt platiti cu o cota de 50% din veniturile din publicitatea pe site a companiei pentru clipurile video sau melodiile pe care le produc. Pe langa asta, utilizatorii au posibilitatea sa scoata la vanzare continutul video sau audio propriu pentru un pret stabilit de ei, iar in cazul in care exista un cumparator, ei castiga 85% din suma, relateaza publicatia britanica.
Iar acestea nu sunt singurele metode prin care utilizatorii pot castiga bani din clipurile video pe care le produc. O alta posibilitate este cea adoptata de compania Blip TV care le permite utilizatorilor sa publice pe Internet clipuri video, alegand totodata si reclamele care sa fie afisate in aceeasi pagina web. Iar veniturile acestea constau intr-un procent de 50% din banii incasati de companie prin accesarea respectivelor reclame, scrie Financial Times.
Pe de alta parte, Revver mizeaza pe succesul clipului video intrucat plaseaza o singura reclama in dreptul fiecarui clip si recompenseaza utilizatorii in functie de numarul de accesari ale reclamei.
Aceste servicii, ca si YouTube, Yahoo! Video sau Google Video, le ofera utilizatorilor spre descarcare de pe Internet clipuri video cu subiecte variate, realizate atat de profesionisti din cadrul companiilor media, cat si de amatori care surprind o intamplare si o publica pe Internet.
Insa acestea nu au fost gandite, cel putin in prima faza, ca afaceri pentru utilizatori. Si cu toate acestea, un numar tot mai mare din cele 150 de companii care desfasoara aceasta activitate online au inceput sa adopte strategia de recompensare a utilizatorilor pentru clipurile video pe care le publica. Motivul este faptul ca astfel, companiile au sanse mai mari decat concurentii sa atraga utilizatori si clipuri video de calitate.
"Autorii clipurilor video disponibile online trebuie sa fie recompensati pentru efortul depus, avand in vedere ca majoritatea companiilor exploateaza continutul video oferit de amatori in interes propriu", este de parere un purtator de cuvant al Eefoof.
Iar afacerea cu clipuri video poate aduce destui bani utilizatorilor. Spre exemplu, daca un clip video pe Eefoof.com atrage dupa sine doua milioane de accesari ale reclamelor afisate pe aceeasi pagina web, veniturile "producatorului" sunt de cateva mii de dolari, scrie Financial Times. Iar Revver care gazduieste peste 30.000 de clipuri sustine ca a platit si sume mai mari, de 10.000 de dolari (aproximativ 8.000 de euro) pentru clipurile video furnizate de un singur utilizator.
Profitabilitatea unei companii furnizoare de continut video online provine din aceea ca orice clip, de la cele cu subiect comic si pana la experimentele culinare esuate, au devenit cea mai noua forma de divertisment online. Aproximativ 25% dintre internauti urmaresc un clip video online cel putin odata pe saptamana, conform unui studiu realizat de Online Publishers Association.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO