Business Hi-Tech

Comisia Europeana: Strategiile Romaniei de dezvoltare a internetului au ramas pe hartie

Comisia Europeana: Strategiile Romaniei de dezvoltare a internetului au ramas pe hartie
31.05.2010, 23:40 80

Romania, tara in care accesul la internet inregistreaza unadintre cele mai scazute cote din intreaga Uniune Europeana (UE), aadoptat acum un an o strategie de sprijinire a dezvoltarii acestuisector de piata, inclusiv cu fonduri europene, insa Guvernul nu afacut pasi concreti pentru implementarea documentului, potrivitunui raport al Comisiei Europene.

"Cresterea ratei de penetrare a serviciilor de internet de mareviteza a fost declarata o prioritate de catre MinisterulComunicatiilor si arbitrul telecom din Romania. Pe 8 aprilieGuvernul a adoptat strategia broadband pentru perioada 2009-2015,care este un prim pas in dezvoltarea unei abordari complete adezvoltarii internetului de mare viteza din Romania. Grupul delucru care ar fi trebuit sa decida masurile concrete pentruimplementarea tintelor ambitioase propuse nu este insa nici acumoperational", potrivit sursei citate. Documentul noteaza si faptulca Guvernul a atras 65 mil. euro din fonduri europene, care suntdisponibili pana in 2015, pentru a extinde serviciile de net rapid,insa abordarea Romaniei in utilizarea acestor bani ramane neclara,iar consultarile cu Comisia Europeana sunt inca in curs.

Raportul Comisiei Europene subliniaza ca Romania nu a facutniciun progres substantial nici in cazul adoptarii legii privindinfrastructura telecom, un proiect a carui adoptare treneaza de maimulti ani de zile si care ar trebui sa stabileasca reguli clare,predictibile si nediscriminatorii dupa care autoritatile locale saaprobe dezvoltarea retelelor de comunicatii. MinisterulComunicatiilor a anuntat recent ca legea ar putea fi adoptata panala finele lunii august 2010.

La finele anului trecut in Romania existau 2,8 milioane deconexiuni fixe la servicii de internet de mare viteza, potrivitdatelor furnizate de arbitrul telecom. Cei mai mari furnizori deservicii internet prin retele fixe din Romania sunt RCS&RDS,Romtelecom si UPC, care au impreuna aproximativ 2,2 milioane declienti. Diferenta de aproximativ 600 de mii de clienti esteimpartita intre cateva sute de operatori mai mici, asa-numiteleretele de cartier. Dintre aceste cateva sute de operatori unuldintre cei mai mari jucatori este Digital Cable Systems, o companiedetinuta de fondul de investitii AIG. Un alt jucator mai mare, NewCom Telecomunicatii, care avea cateva zeci de mii de clienti penet, TV si voce fixa a fost cumparat de RCS&RDS si Romtelecom."Accesul romanilor la serviciile de internet de mare viteza sitelefonie fixa ramane sub cel inregistrat in alte state membre.Lipsa de disponibilitate a conexiunilor fixe traditionale in mediulrural, slaba dotare cu calculatoare si veniturile mici - agravatede recesiune, au afectat puternic piata telecom din Romania",potrivit raportului elaborat de Comisia europeana. In Romaniaexista un decalaj semnificativ intre mediul urban si rural in ceeace priveste accesul la serviciile telecom, adauga ComisiaEuropeana. Astfel, aproximativ 80% din numarul total de abonati latelefonie fixa se afla in mediul urban - situatie care ar urma safie imbunatatita odata ce Guvernul Romaniei va incepe implementareaunei alte strategii care are drept obiectiv sa asigure accesul la oconexiune de telefonie fixa in orice locatie din Romania, pana in2012.

Editia 15 a raportului privind stadiul implementarii unei pietecomune de servicii de comunicatii electronice in UE arata caoperatorii telecom din Romania investesc in medie mai mult decat pealte piete, in timp ce veniturile pe care le obtin sunt uneledintre cele mai mici din UE, pe fondul competitiei dure. Astfel,operatorii telecom locali investesc peste 20% din venituri, in timpce media la nivelul UE este de 14%. In ceea ce priveste tarifele,Romania este pe locul cinci in topul celor mai ieftine tari din UE,cu un tarif mediu de 0,06 euro pentru un minut de apel de voce.Cele mai scumpe tari sunt Olanda si Luxemburg, cu 0,27 euro peminut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO