Business Hi-Tech

Companiile nou-intrate pe piata telecomunicatiilor castiga teren la apeluri internationale

12.08.2004, 00:00 18

Operatorii de telefonie intrati pe piata locala a telecomunicatiilor incepand de la 1 ianuarie 2003 au castigat teren pe segmentul apelurilor internationale in fata RomTelecom, ajungand la sfarsitul anului trecut la o cota de piata cumulata de 23%, desi traficul extern a scazut cu 26% fata de 2002.
"Majoritatea acestor operatori au ales sa-si focalizeze serviciile pe traficul international, pentru ca este mult mai atractiv decat cel local", a declarat Radu Tudorache, director in Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC).
In ceea ce priveste convorbirile nationale, RomTelecom detine in continuare un adevarat monopol, cu 99% pe segmentul apelurilor locale si interurbane si 98% pe cel al apelurilor fix - mobil. "In perioada imediat urmatoare, ne asteptam la schimbari si pe acest segment. Noii operatori vor intra agresiv si pe piata convorbirilor locale, prin interconectarea la comutatoarele locale", a spus Tudorache.
Traficul la convorbirile locale a fost la finele anului 2003 de 6,8 miliarde de minute, nivel cu 10% mai ridicat comparativ cu anul precedent. Cea mai mare crestere a inregistrat-o traficul interurban, de la 922,4 milioane de minute la 1,07 miliarde anul trecut.
In primul an de la liberalizare, 2003, au fost luati in evidenta un numar de 1.039 de furnizori de retele publice si servicii de comunicatii electronice destinate publicului care au declarat ca vor incepe activitatea in cursul anului 2003. Dintre acestia, 20 furnizori au renuntat pe parcurs la dreptul de a furniza servicii de comunicatii, iar 149 furnizori au declarat ca nu au desfasurat activitati de comunicatii electronice in cursul anului 2003. Doar 870 de furnizori au fost activi pe piata de comunicatii electronice in anul 2003. Dintre furnizorii de servicii de telefonie, 13 au oferit efectiv servicii de convorbiri locale, 11 furnizori au avut o oferta functionala pe piata convorbirilor interurbane iar 24 de furnizori au oferit servicii de convorbiri internationale.
Deciziile ANRC referitoare la interconectarea cu retelele publice de telefonie fixa si mobila au impus operatorilor cu putere semnificativa obligatii privind interconectarea retelelor pe care acestia le opereaza in paralel cu fundamentarea - in functie de costuri - a tarifelor de interconectare (n.r. acestia nu vor putea practica tarife nejustificate pentru a permite concurentei conectarea la reteaua proprie) si nediscriminarea celorlalti jucatori de pe piata. Aceste obligatii ar trebui sa elimine, spun oficialii, barierele pe care noii operatori le intalnesc la intrarea pe piata. Astfel in baza Ofertei de Referinta pentru Interconectare a Romtelecom, pana la 22 iulie 2004 au fost incheiate 27 de acorduri de interconectare cu operatorul care domina piata telefoniei fixe si 8 respectiv 7 acorduri cu operatorii de telefonie mobila Orange si Mobifon. In martie 2004, Romtelecom a actualizat Oferta de Referinta cu serviciul de originare a apelurilor in urma caruia 10 operatori au solicitat acest serviciu in retelele proprii pentru telefonia interurbana si internationala prin cartele preplatite si accesul la numere gratuite.
?Evolutia concurentei pe piata telefoniei fixe, dupa liberalizare, este normala si comparabila cu cea din statele vecine in care functioneaza un regim de autorizare generala asemanator cu cel din Romania. Astfel, in Lituania existau anul trecut 3 furnizori de convorbiri locale si 23 de convorbiri nationale, iar in Letonia 10 furnizori ofereau convorbiri locale si 29 convorbiri nationale" a declarat Ion Smeeianu, presedintele ANRC.
Conform Autoritatii Nationale de Reglementare in comunicatii, penetrarea telefoniei fixe a ajuns anul acesta la 41% in Bucuresti, pe locul al doilea fiind judetul Sibiu, cu 26,1%. La polul opus al clasamentului se situeaza judetul Ilfov, cu o rata de penetrare de numai 9% si Teleorman, cu 10,5%. In total, exista in acest moment in jur de 2.200 de localitati fara acces la telefonia fixa, cele mai multe fiind in judetul Valcea (202).
In ceea ce priveste furnizarea de servicii de acces la Internet, dintre furnizorii inregistrati in 2003, 145 furnizau acces dial-up, 56 - acces prin cablu coaxial, 52 - acces prin fibra optica, 121 - acces radio, 65 - acces xDSL, 124 - acces prin alte mijloace.
Serviciile de transmisii de date au fost asigurate de un numar de 45 furnizori, iar serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale (CATV) au avut 504 furnizori.
Cifrele date publicitatii de ANRC pentru intervalul 2002-2003 arata o explozie a cererii de comunicatii in conditiile in care telefonia mobila a castigat aproape 2 milioane de abonati, iar numarul de abonamente la serviciile de Internet s-a dublat.
andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO