Business Hi-Tech

Compensatie de 50 mil. $ pentru seful EDS

09.06.2008, 20:05 20

Directorul executiv al furnizorului de servicii IT Electronic Data Systems (EDS), Ronald Rittenmeyer, ar putea primi pana la 51,6 milioane de dolari (32,8 mil. euro) in plati compensatorii, in cazul in care compania sa va fi preluata cu succes de catre producatorul american de PC-uri Hewlett-Packard (HP), scrie Bloomberg.
Rittenmeyer ar putea primi suma maxima convenita, in cazul in care va parasi compania. In cazul in care tranzactia va fi finalizata cu succes, directorul va primi 41,8 mil. dolari (26,6 mil. euro), indiferent daca va parasi sau nu compania.
Luna trecuta, HP a anuntat ca va prelua compania EDS pentru 13,2 mld. $. Rittenmeyer va continua sa ocupe pozitia de conducere EDS, care va deveni o divizie a HP.
Cel mai mare producator de PC-uri intentioneaza sa achizitioneze EDS pentru a-si dubla veniturile din servicii si pentru a putea concura cu liderul pietei IBM (International Business Machines).
Directorul financiar al EDS, Ronald Vargo, va primi compensatii de 7,99 mil. dolari, in timp ce Bill Thomas, seful operatiunilor din Europa, va incasa 11 mil. dolari.
De asemenea, Charles Feld, seful departamentului de servicii, va avea dreptul la compensatii de 14,6 milioane de dolari, iar seful departamentului administrativ - Tina Sivinski - va primi 12,4 milioane de dolari.
Directorul executiv al HP, Mark Hurd, a fost abordat in noiembrie de Rittenmeyer cu propunerea de a vinde divizia de servicii a companiei. Desi Hurd initial a fost de acord cu demararea negocierilor, o luna mai tarziu acesta i-a comunicat lui Rittenmeyer ca nu mai este interesat de tranzactie si i-a propus ca HP sa preia EDS.
Reprezentantii HP au fost de acord sa inainteze o oferta de pana la 25 $ per actiune, cu 33% peste nivelul cotatiei actiunilor EDS inregistrat in luna mai, inainte de anuntul posibilei tranzactii.
Pretul actiunilor EDS a scazut cu 5 centi, la 24,45 de dolari, in timp ce titlurile HP s-au depreciat cu 1,8% la suta, la 47,64 de dolari pe actiune.
Oficialii EDS au precizat ca, in cazul in care tranzactia nu va fi finalizata, HP va primi 375 milioane de dolari din partea EDS, ca un comision de penalizare (breaking fee).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels