Business Hi-Tech

ComScore a estimat gresit veniturile Google

25.04.2008, 21:44 16

Pretul actiunilor companiei furnizoare de informatii referitoare la internet comScore a scazut dupa ce Google a anuntat rezultate bune pentru primul trimestru.
Situatia se datoreaza faptului ca timp de trei luni consecutive rapoartele firmei din Reston Virginia prognozau o incetinire a veniturilor Google generate de sistemul plata per click, scrie International Herald Tribune.
Profiturile gigantului american provin in mare masura din accesarea unor site-uri de publicitate de catre utilizatori. Estimarile comScore privind o crestere de doar doua procente in SUA pentru acest segment de venituri a deteminat multi analisti sa-si revizuiasca asteptarile privind rezultatele Google pentru aceasta perioada. De asemenea, se considera ca incetinirea economiei americane afecteaza si piata de publicitate online.
Totusi, compania americana Google a raportat o majorare de 20 de procente fata de primul trimestru al anului precedent in ceea ce priveste veniturile generate de sistemul plata per click. Eric Schmidt, directorul executiv al Google, a declarat in repetate randuri ca speculatiile tertilor referitoare la majorarea profitului din publicitate ale companiei sale sunt eronate.
Acest lucru s-a facut resimtit si pentru firmele furnizoare de informatii precum comScore. Detinatorii de trusturi media si firme din domeniul tehnologic de mult timp aveau rezerve in privinta datelor oferite de catre astfel de companii, deoarece metodele de masuare folosite de catre acestea sunt diferite de cele utilizate de catre site-uri in sine.
Desi veniturile Google din publicitate intr-adevar au intrat pe o panta descendenta, datele comScore au fost exagerate. Majorarea de 20 de procente anuntata de gigantul american include si traficul international, ceea ce a determinat analistii sa considere ca rezulatele pozitive din sistemul plata per click inregistrate de alte tari contrabalanseaza situatia de pe acelasi segment din SUA.
Pe de alta parte, Andrew Lipsman, analist din partea comScore, a declarat ca discrepantele aparute intre datele comScore si raportul companiei americane se datoreaza si lipsei de informatii puse la dispozitie de catre Google in ceea ce priveste veniturile sale.
Directorul executiv al comScore, Magid Abraham, a precizat de asemenea ca estimarile companiei sale au fost oferite doar analistilor ce erau constienti de caracterul limitat al acestora.
Acesta a mai adaugat ca in curand comScore va introduce un sistem de masurare si pentru traficul international.
Actiunile comScore au scazut cu 40 de centi (0,25 de eurocenti) sau 1,70 de procente dupa anuntul facut de Google, stabilindu-se la 23,18 dolari (14,61 euro) per actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO