Business Hi-Tech

Concediat de Guvern, Nistoran se duce in consultanta

Concediat de Guvern, Nistoran se duce in consultanta

Liviu Nistoran a fost presedintele Autoritatii Nationale de Comunicatii timp de sase luni (FOTO: Agerpres)

26.03.2009, 17:43 33
 

Liviu Nistoran, 40 de ani, fost presedinte al Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC), arbitrul care supravegheaza o piata de telecom de aproximativ 5 mld. euro, intentioneaza sa se reintoarca in mediu privat, avand in plan infiintarea unei companii de consultanta.

„In cazul in care nu voi mai avea tangenta cu zona publica, intentionez sa ma ocup de consultanta in domeniul telecom - spre exemplu pe zona companiilor care nu sunt din domeniu, dar care vor sa intre pe piata si au nevoie de expertiza", a spus Nistoran. El a precizat ca ar mai putea furniza consultanta si pentru proiecte realizate de administratia publica in zona finantarilor europene.
Nistoran, care este actionarul principal al distribuitorului de dispozitive GPS Televoice, a precizat ca cesiunea actiunilor companiei catre Arobs Transilvania Software nu s-a mai produs, insa nu exclude posibilitatea de a vinde compania.
El spune ca poarta discutii preliminare cu un distribuitor IT local, dar nu a oferit detalii suplimentare. „N-am ajuns inca la pret, dar sunt in discutii cu o firma de distributie romaneasca."
Arobs a anuntat in noiembrie 2008 ca urma sa preia compania lui Nistoran dupa ce acesta a fost numit presedintele arbitrului telecom. Procesul de achizitie a durat o perioada mai lunga, iar la finalizarea procesului de due dilligence, Voicu Oprean, directorul general si actionar al Arobs, spune ca a hotarat sa renunte la achizitia Televoice.
Anularea tranzactiei coincide cu momentul in care Nistoran a fost eliberat din functia de presedinte al ANC.
De la infiintarea arbitrului telecom in septembrie 2002, niciun presedinte al institutiei nu si-a dus pana la capat mandatul de cinci ani prevazut de lege, schimbarile fiind realizate de fiecare data la fel, prin reorganizarea si schimbarea numelui institutiei.
ANC a fost transformata in ANCOM/ ANARC (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii). Noua institutie functioneaza sub control parlamentar, conducerea fiind propusa de Guvern si numita de presedintele tarii.
Fostul sef al Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), Catalin Marinescu, 45 de ani, a fost propus de Guvern pentru functie, insa nu a fost numit inca de presedinte.
Nistoran spune ca absenta unui sef a generat probleme pe piata, activitatea arbitrului telecom fiind practic blocata. „Nimic nu se poate realiza fara semnatura presedintelui. A ramas agatata asimetria tarifelor de interconectare (care reglementeaza Cosmote, Zapp si RCS&RDS), precum si planul de deblocare a telefoanelor mobile."
Nistoran spune ca a avut o experinta „exceptionala" la ANC, care a avut insa si aspecte mai putin pozitive. „Imi place sa spun ca am pus trei pietre de temelie in interesul consumatorilor - eliberarea numerelor de telefon prin portabilitate, scaderea tarifelor de interconectare si comparatorul de tarife. Pe de alta parte, au fost interferente cu anumite zone de lobby politico-economic, care au incercat sa influenteze anumite decizii."
El nu exclude posibilitatea revenirii in politica, precizand ca daca ar face acest pas, va alege „in orice caz un partid de dreapta".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO