Business Hi-Tech

Confuzie la Ministerul Comunicaţiilor şi Guvern în dosarul licenţelor din telefonia mobilă. Cine a prelungit de fapt licenţele Orange şi Vodafone?

Confuzie la Ministerul Comunicaţiilor şi Guvern în dosarul licenţelor din telefonia mobilă. Cine a prelungit de fapt licenţele Orange şi Vofafone?

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

28.12.2011, 16:57 1459

Prelungirea licenţelor de telefonie mobilă ale Orange şi Vodafone şi licitaţia pentru spectrul radio care va fi organizată anul au reuşit să genereze confuzie şi la Guvern şi la Ministerul Comunicaţiilor, care au anunţat, fiecare, că au realizat sau că vor realiza "lucrări" care se află în realitate în sarcina Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Guvernul, spre exemplu, a anunţat că "a decis prelungirea cu un an a licenţelor operatorilor de telefonie mobilă" Orange şi Vodafone, deşi, în realitate, executivul doar a adoptat prin ordonanţă de urgenţă cadrul legal care permite ANCOM să prelungească până la finele anului 2012, cu un an, valabilitatea licenţelor celor doi operatori.

Decizia ANCOM urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, partea I.

"Guvernul a decis prelungirea cu un an a licenţelor operatorilor de telefonie mobilă, ca măsură tranzitorie, până la organizarea licitaţiei pentru atribuirea noilor licenţe în anul 2012, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean", potrivit textului publicat pe pagina web a Palatului Victoria.

Pe de altă parte, şi ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme a declarat, potrivit Mediafax, că instituţia pe care o conduce va "pregăti procedurile de licitaţie pentru acordarea acestor licenţe" (de telefonie mobilă - n. red.), deşi şi în acest caz ANCOM este instituţia care va organiza licitaţia şi va stabili condiţiile în care aceasta va avea loc. Întrebat de ZF dacă Ministerul Comunicaţiilor este instituţia care va stabili detaliile licitaţiei de anul viitor pentru licenţele de telefonie mobilă, Cătălin Marinescu - preşedintele ANCOM a spus că MCSI are un rol în definirea strategiei statului în acest sector însă condiţiile de participare la licitaţia şi organizarea licitaţiei cad exclusiv în sarcina arbitrului telecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO