Business Hi-Tech

Criza a topit vanzarile de telefoane mobile in Bulgaria

09.03.2009, 17:57 52

Retailerii GSM din Bulgaria au raportat o scadere de 10-30% pe segmentul vanzarilor telefoanelor mobile in ultimele luni din cauza crizei economice globale, scrie presa internationala.

Avenir Telecom Bulgaria, companie care a achizitionat retailerul de telefoane mobile Da Da in urma cu doi ani, si-a vazut vanzarile scazand cu 20%, a declarat directorul comercial al firmei, Petar Petrov. Numarul abonatilor noi a scazut tot cu atat, in timp ce numarul telefoanele mobile vandute fara nicio reducere (fara abonamente la un operator) a scazut cu peste 50%, a adaugat el.
Reprezentantii firmei Hendy, un alt retailer, au afirmat ca vanzarile au scazut cu 30% in luna februarie fata de luna noiembrie.
Statisticile efectuate de retaileri arata ca bulgarii isi reinnoiesc telefonul mobil o data la doi-trei ani. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila in Bulgaria a ajuns la 142%, arata statisticile operatorilor locali.
Germanos, retailer-ul care detine multiple subsidiare, inclusiv in Romania, a estimat ca vanzarile totale de carduri prepay din Bulgaria au depasit 11 mil. de unitati. Majoritatea dispozitivelor - aproximativ 60% conform unor rapoarte neconfirmate - sunt vandute in cadrul magazinelor celor trei operatori de servicii wireless ai pietei, respectiv Mobiltel, Globul si Vivatel, precum si exclusiv de catre parteneri precum Handy, 2be si Germanos.
Statisticile oficiale cu privire la numarul de telefoane mobile vandute in Bulgaria nu sunt disponibile, insa retailerii estimeaza ca au vandut intre 1 si 1,8 milioane unitati.
Piata de telefoane mobile din Romania a fost estimata la aproximativ cinci milioane de unitati in 2008, in timp ce valoarea a fost de aproximativ 362 de milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO