Business Hi-Tech

Cum a tranformat Michael Dell zece hartii de 100 de dolari in 70 de miliarde de dolari

17.11.2003, 00:00 40

Michael Dell, fondatorul companiei Dell Computer, a intrat in afaceri ca toti marii aventurieri ai industriei IT pe vremea cand era student, cu 1.000 de dolari in buzunar. Acum compania sa - primul producator de computere din lume, dupa vanzari - a avut incasari pe ultimele 12 luni de 38,2 miliarde $ si are o valoare de piata de 68,9 miliarde de dolari, fiind in primele 50 de companii din lume, conform Forbes.
"Secretul" Dell, spun analistii , a fost simplitatea ideii pe care si-a bazat afacererea Michale, cu un prim sediu in propriul dormitorl. El s-a gandit ca PC-urile si componente pentru calculatoare trebuie vandute direct utilizatorilor si nu prin intermediari, cum faceau atunci principalii jucatori de pe piata. Astfel a reusit sa le vanda la preturi mult mai mici decat concurenta. Lansata in 1984, compania are acum 41.800 de angajati la nivel mondial si se pregateste sa deschida un birou si in Romania, dupa mai multe luni de amanari. In 1992, compania Dell a intrat in topul Forbes 500 a€“ al celor mai mari companii la nivel mondial - iar anul acesta a urcat pe locul 50, depasind HP (locul 109), dar in urma IBM (locul noua).
Compania este insa pe locul al patrulea in topul celor mai admirate firme din lume, iar in 2003 a intrat in ierarhia celor mai respectate zece companii. Michael Dell a ajuns anul acesta pe locul 24 pe lista celor mai bogati oameni din lume, in scadere totusi fata de 2002, cand era pe 18. Ocupa de asemenea pe locul trei la nivel mondial pe lista celor mai bine platiti directori executivi si este dintre cei mai longevivi manageri din sectorul IT.



Dell a renuntat la facultate pentru a-si incepe afacerea
Michael Dell este inca unul dintre oamenii foarte bogati care au demonstrat ca nu ai nevoie de o diploma pentru a reusi in afaceri. La fel cum Bill Gates a parasit Harvard-ul pentru a fonda compania Microsoft, in 1984 Michael Dell a renuntat la studiile superioare dedicandu-se businessului. Pe atunci era student in ultimul an la Universitatea din Texas. La scurt timp, poate si din cauza succesului, el a renuntat la scoala, iar studiile nu le-a mai reluat niciodata. Cu toate acestea, Dell este unul dintre sfatuitorii presedintelui George W. Bush, este guvernator pe sectorul IT al Forumului Economic Mondial de la Davos si membru al comitetului executiv al Consiliului Mondial al Afacerilor (World Business Council), precum si membru in diverse alte comitete si comisii atat de afaceri cat si din domeniul IT. In 1999 el a scris o carte despre reteta succesului in afaceri, care a devenit rapid un best-seller. Printre altele, Dell a fost plasat, de catre Fortune, intre primii zece oameni care influenteaza afacerile iar Financial Times i-a acordat locul patru intre cei mai respectati lideri ai lumii.
Al doilea presedinte executiv al Dell Kevin Rollins, presedinte si director de operatiuni (COO) al Dell, este considerat de asemenea presedinte executiv. De aceea analistii spun ca Dell Computer este singura companie din lume cu doi presedinti executivi. Rollins a ajuns in aceasta pozitie in 2001, dupa ce fusese presedinte al Dell America si apoi presedinte al companiei Dell Computer, intr-un moment in care compania trecea printr-o perioada dificila si a fost obligata sa faca concedieri. Anul trecut, Dell si Rollins s-au saturat sa tot alerge unul la biroul celuilalt, asa ca au decis sa imparta o camera, despartita acum doar de un geam si o usa din sticla. "Cred ca nu am inchis niciodata usa aceasta", spunea Dell. Rollins a fost adus intai pe pozitia de consultant, din partea companiei Baine, insa dupa cativa ani s-a mutat cu arme si bagaje la Dell. Sub bagheta lui Rollins, afacerile companiei au crescut de la 5 miliarde $ pe an in 1996, la 38,2 miliarde in ultimele 12 luni. Specializat in management, el este cu totul diferit de Dell, spun apropiatii conducerii companiei. Rollins a absolvit universitatea Brigham Young si detine un MBA, continuand si acum sa sprijine institutia, unde este membru in Consiliul de Conducere. El este de asemenea membru in echipa lui Bush, fiind consilier pe probleme de Comert si Negocieri, si de asemenea este implicat in mai multe activitati caritabile.



Primul loc la vanzarile de PC-uri
Investitiile tot mai mari in sectorul IT si succesul laptopurilor au facut ca vanzarile de computere sa creasca anul acesta, Dell reusind sa ramana pe primul loc la nivel mondial, inaintea Hewlett-Packard. Cele doua mari companii schimba constant primul loc la nivel mondial, HP castigand anul acesta pe trimestrul doi, dar Dell a revenit pe primul loc pe cel de-al treilea trimestru. Compania a reusit sa vanda in perioada iulie-septembrie 2003 6,5milioane de computere (inclusiv laptopuri si servere), avand o cota de piata de 15,3% la nivel mondial. HP a reusit in aceeasi perioada sa vanda 6,44 milioane de computere, cota sa de piata fiind de 15,1%, conform Gartner. Trimestrul trei, care este intotdeauna privit cu optimism de producatorii de electronice, din cauza sezonului de sarbatori, va atrage si mai multi bani in industria IT, sustine compania de analiza Gartner. Atat Dell, cat si HP, care au reusit vanzari peste asteptari si pe trimestrul trei, spera ca la sfarsit de an rezultatele vor fi foarte bune. "Vanzarile de PC-uri vor creste pe ultimul trimestru cu 12,4% fata de anul trecut", a precizat Gartner.  Dell are un avantaj suplimentar, spun specialistii, pentru ca are o politica deja cunoscuta de a reduce la maximum preturile, ceea ce s-a dovedit un succes in ultimii ani de recesiune economica.



Dell se pregateste deja pentru viitor
Dell nu sta insa pe loc, ci merge inainte, pregatindu-se sa intre pe noi piete si sa castige noi clienti. De la electronice si pana la muzica digitala, nu este proape nici un segment al industriei IT care nu tremura la gandul ca Dell s-ar putea implica in lupta de pe piata. In primul rand, Dell, lucreaza acum la un centru de asistenta pentru clientii-companii, lucru care sugereaza intentia companiei de a se orienta spre servicii. Scopul acestul adevarat centru de comanda, care va avea peretii acoperiti cu ecrane de mari dimensiuni, comunicatii prin satelit si va fi ticsit de computere si personal specializat, este, oficial, castigarea de cota de piata pe segmentul asistenta tehnica de urgenta pentru marile corporatii. Unii analisti vad insa in realizarea acestui centru un posibil semnal ca Dell vrea sa intre puternic pe piata serviciilor IT, sau poate vrea sa lanseze o oferta de "utility computing" (inchirierea echipamentului IT in functie de necesitatile unei companii). Michael Dell, care a recunoscut ca divizia de servicii a Dell se ocupa in mare parte doar de suport tehnic, a afirmat insa ca planuieste sa extinda activitatea pe acest segment pentru a atinge incasari anuale de 10 miliarde $, fata de 4 miliarde $ in prezent. De asemenea, Dell a produs inca o supriza analistilor, anuntand ca va incepe anul acesta sa produca si alte echipamente electronice, precum televizoare cu ecranul pe baza de cristale lichide (LCD). Anuntul vine dupa ce Dell a intrat puternic pe piata imprimantelor si apoi pe cea a handheldurilor. "Dell are relatii bune cu producatorii de echipamente din Coreea de Sud sau Taiwan, iar acestia ar putea realiza si televizoare LCD", a apreciat un analist al DisplaySearch, companie specializata in analiza vanzarilor de televizoare. Oficial, Dell nu a negat informatia, Rollins enumerand televizoarele printre produsele la care compania se gandeste in prezent.



Biroul din Romania, in urmatoarele luni 
Surse din piata sustin ca Dell se pregateste sa deschida un birou oficial la Bucuresti in rumatoarele luni. Compania l-a numit recent in functia de director regional pentru Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru si Macedonia pe Dragos Mateescu, fost director la Fujitsu Siemens Computers. Sediul sau este in Bucuresti, lucru ce demonstreaza inca o data interesul companiei pentru piata locala. Oficialii vorbeau despre luna noiembrie ca data a deschiderii biroului Dell. "Cresterea vanzarilor de PC-uri din ultimii ani au determinat Dell sa ia in considerare si piata romaneasca, fapt confirmat de numirea directorului regional. Daca nu apare ceva neprevazut, deschiderea biroului Dell in Romania va avea loc in noiembrie, cel mai tarziu in decembrie", spun sursele din piata. "Pot sa va spun ca in curand vom organiza o conferinta de presa in care vom comunica intentiile si strategia Dell pentru aceasta regiune, deciimplicit pentru Romania", a declarat Dragos Mateescu pentru Ziarul Financiar. El a refuzat insa sa precizeze o data exacta. Pe piata autohtona, la sfarsitul celui de al doilea trimestru al 2003, Dell avea o cota de numai 2,4% la toate categoriile de PC-uri (calculatoare de birou - desktop, laptop-uri si servere), conform IDC. Produsele Dell sunt prezente in Romania prin partenerii companiei, System Plus, in calitate de distribuitor si Romsys, ca integrator de solutii. Potrivit IDC, in 2002 piata PC-urilor din Romania a atins valoarea de 208,5 milioane dolari, in crestere cu 22,8% fata de 2001, in timp ce numarul de unitati comercializate s-a majorat cu 27,5%, pana la 203.568 bucati. Dell nu este intre primii jucatori de pe piata nici pe trimestrul trei al acestui an, datele analistilor indicand pe primul loc HP, cu o cota de piata de 21,8%, urmata de producatorii locali si IBM abia pe locul cinci cu 5,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels