Business Hi-Tech

Cum afli cine detine un site pe internet

Cum afli cine detine un site pe internet

Click pentru imaginea intreaga

15.06.2007, 19:49 2285

Nu de putine ori, vizitatorii unui site s-au intrebat cine detine domeniul respectiv. In afara de publisherii prezenti pe internet (publicatii sau furnizori de continut), putine companii sau posesori de domeniu precizeaza pe site proprietatea domeniului/site-ului.
Pe de alta parte, sunt putini cei care nu s-au intrebat nici macar o data cum pot achizitiona un domeniu al lor, un nume de site pe care sa il foloseasca in sprijinul afacerii lor, sau pe care sa il vanda ulterior pentru profit.
Varianta din urma este foarte atractiva pentru unii, care inregistreaza domenii legate de numele unor companii, servicii sau produse, stiind ca mai devreme sau mai tarziu cineva il va oferta. Marile companii se confrunta des cu astfel de probleme, uneori cand doresc lansarea de noi produse carora le dedica o campanie sau cand deschid noi filiale. Sunt dese ocaziile cand unele companii achizitioneaza domenii doar pentru a nu fi cumparate de firmele concurente.
Domeniul care a inregistrat in ultimii ani cea mai mare crestere este dot-eu (".eu"), extensia de domeniu corespunzatoare site-urilor destinate Uniunii Europene si din tarile membre UE. Drepturile pentru validarea inregistrarilor domeniilor .eu sunt detinute de EURid (European Registry for Internet Domains), o organizatie non-profit infiintata in aprilie 2003 de Comisia Europeana special in acest scop.
Potrivit raportului pentru 2006 al EURid, in luna aprilie a acestui an erau active 2.590.160 de domenii dot-eu.
O companie sau o persoana fizica isi poate achizitiona si rezerva drepturile pentru un astfel de domeniu prin intermediul unor site-uri care si-au dedicat activitatea vanzarii si gazduirii de domenii.
Unul dintre acestea este godaddy.com, care pentru 19,99 euro inregistreaza orice domeniu dot-eu pe care il doresti. Cu o conditie - sa nu fie deja achizitionat.
Pentru aceasta exista site-uri precum whois.eu, whois.net si who.is care te ajuta sa afli daca un domeniu este sau nu disponibil si in cazul in care este deja detinut de o persoana, iti ofera datele de contact ale acesteia precum si informatii cu privire la perioada in care a fost inregistrat domeniul. Tot ce trebuie sa faci este sa selectezi extensia corespunzatoare domeniului pe care doresti sa il verifici, spre exemplu .com, .info, .co.uk si numele propriu-zis al domeniului (exemplu - companie).
Pentru inregistrarea unui domeniu dot-ro exista RoTLD (Romania Top Level Domain), server-ul whois pentru domeniile .ro (site care se ocupa cu inregistrarea domeniilor cu extensia .ro), accesibil la www.roltd.ro. O companie sau o persoana poate inregistra domenii cu extensia .ro, .com.ro, .org.ro, .nom.ro, .info.ro, .arts.ro, .store.ro, .firm.ro, .tm.ro.
eDomenii.ro si domenii-internet.com sunt alte site-uri romanesti care vand domenii si ofera servicii de gazduire. Toate tarifele includ un abonament de gazduire pentru o perioada de un an, cu exceptia domeniilor dot-ro, pentru care gazduirea este gratuita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO