Business Hi-Tech

Cum s-au transformat tonele in grame si metrii in milimetri in numai jumatate de secol

10.11.2003, 00:00 29

Computerele viitorului vor ajunge sa cantareasca nu mai mult de o tona si jumatate, anunta prin 1949 o revista tehnica aparuta undeva in America. Previziunile inginerilor de atunci au fost cu mult depasite. Nu mai vorbim de tonajul unui computer, ci de gramajul sau. Nici unul dintre marii producatori de tehnologie de atunci nu s-ar fi gandit ca un computer ar putea ajunge atat de mic incat sa-l porti in geanta, pe umar, iar un televizor atat de plat incat ca-l folosesti si pe post de tablou in living. Miniaturizarea are insa si limitele ei. Dar nu le-a atins inca. Dovada sunt ultimele gadgeturi lansate pe piata mondiala.
Japonezii, ca de fiecare data, dau tonul. In ultima expozitie hi-tech organizata la Tokyo in urma cu aproximativ o saptamana au uimit publicul, pe rand, telefoanele cu camera de 2 megapixeli, celularele care pot avea ca partener de discutie chiar si un caine sau pe care poti sa-ti urmaresti emisiunea TV preferata, camere video cat jumatate de pachet de tigari si multe altele. Cam in aceasi perioada, la Istanbul, producatorul coreean de electronice, electrocasnice, echipamente IT si de comunicatii Samsung se dadea in spectacol cu cele mai "trendy" produse ale sale, de la mici telefoane mobile pana la display-uri cu plasma sau imprimante.



Celulare de vacanta
Primele modele de telefoane mobile cu camera foto incorporata au iesit de pe liniile de fabricatie ale producatorilor asiatici cam in urma cu un an. In aceeasi perioada, aparatele foto digitale ajunsesera la dimensiuni relativ comode si la rezolutii de aproximativ 5 megapixeli si uneori chiar mai mult.
Nimeni nu si-ar fi inchipuit pe atunci cum ar fi posibil sa incorporezi o camera foto performanta intr-un telefon mobil mai mic decat jumatate dintr-o palma.
La un an insa, atat Casio Computer cat si Sharp au venit sa prezinte la Tokyo doua modele de telefoane celulare cu camere de 2 megapixeli: A5403CA, respectiv V601SH.Ce inseamna 2 megapixeli? Imagini cu rezolutie de 1.600 x 1.200 de pixeli. Modelul de la Casio mai stie sa faca zoom digital 10x pe camera dar si sa redea pe ecranul color interior mici clipuri. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, Casio A5403CA are memorie interna de 12,8 MB. Pentru stocarea fotografiilor puteti folosi la el un card SD (Secure Digital) cu 16 MB.
Telefonul va fi introdus deocamdata in magazinele din Japonia la inceputul lui decembrie la preturi subventionate de 90 si 180 de dolari. Modelul nu va functiona insa si in retelele operatorilor din alte tari.
Sharp a pierdut ocazia de a fi primul producator care lanseaza pe piata primul telefon cu aparat foto integrat de 2 megapixeli dar a stabilit o premiera cu totul neasteptata. Compania a prezentat tot la expozitia de la Tokyo primul celular echipat cu un software care traduce limbajul cainilor. Softul, instalat pe un card de memorie separat de telefon, poate fi incarcat pe celular iar daca posesorul acestuia se afla la mai putin 40 centimetri de un caine programul inregistreaza si analizeaza ( traduce) latraturile.
Telefonul, cum se poate altfel decat cu ecran color, poate inregistra si clipuri cu 15 cadre pe secunda pe care utilizatorul le poate vedea apoi la un televizor. Telefonul va fi comercializat, ca si modelul Casio, numai in magazinele japoneze incepand cu luna viitoare.



Camera foto pentru televizoare cu ecran lat
Desi la prima vedere nu pare o camera iesita din comun, modelul Panasonic DMC-FZ10 cu rezolutie de 4 megapixeli are totusi o caracteristica demna de luat in seama. Printre cele cateva variante de rezolutie pentru care utilizatorul poate opta (maximum fiind 2.304 x 1.728 pixeli) se afla si una ce ii permite sa realizeze fotografii digitale late. Mai exact pe care le poate vizualiza pe televizoare de ultima generatie cu ecran lat care stiu sa citeasca si carduri de memorie.
Modelul are zoom optic de 12x (echivalent la un aparat foto traditional cu 35 mm a€“ 420 mm) iar bateria poate rezista neincarcata la o utilizare continua de pana la 100 de minute (timp suficient pentru realizarea a aproximativ 200 de fotografii cu ecranul LCD pornit). Aparatul a inceput deja sa fie comercializat, tot in Japonia la pretul de 675 $. In aceasta luna va intra si pe piata americana unde va costa 600 $.



Un pachet de carti de joc? E mare!
Sony este un maestru al miniaturilor. Compania nipona pretinde ca a realizat cel mai mic aparat foto digital cu 5 megapixeli din lume. Inclinam sa-i dam crezare. Cel putin dupa ce vedem dimensiunile aparatului care ar incapea chiar si intr-un pachet cu tigari (3,6 x 2,4 x 0,8 inch). Cat de mica e DSC-T1 are si un ecran color pe baza de cristale lichide cu diagonala de 2,5 inch, cam cat trei sferturi din aparat. Lentilele sunt Zeiss iar rezolutia maxima este de 2.592 x 1.944 de pixeli. Camera poate inregistra si clipuri in format MPEG-1 la 640 x 480 pixeli si 30 de cadre pe secunda. Modelul va fi comercializat tot in magazinele nipone incepand cu a doua parte a acestei luni si va costa in jur de 550 de dolari. Producatorul intentioneaza sa puna in vanzare aparatul si pe piata americana din ianuarie cam la acelasi pret.



5.000 de melodii la purtator
Playerul de muzica YP-910GS Yepp Sports de la Samsung a fost conceput pentru persoane aflate departe de casetofonul din masina, CD playerul de acasa sau computerul cu MP3-uri de la birou. Aparatul se potriveste bine unui buzunar de la costumul de jogging dar si unui rucsac cu care se merge la pescuit. Playerul are incorporat un hard-disc cu o capacitate de 20GB care permite stocarea a aproximativ 5.000 de piese. Transferul fisierelor muzicale se face in doar cateva secunde de pe laptop sau desktop, prin port USB 2.0, la viteze care merg pana la 120 Mbps.



Plasma de 70 inch
Miniaturizarea componentelor electronice poate duce uneori si la crearea de giganti cum ar fi ultimul ecran cu plasma anuntat de Samsung la Istanbul. Modelul are diagonala de 70 inch si poate reda imagini high-defitintion (HD) chiar si in timpul zilei (peste doua milioane de pixeli pe ecran). Pentru ca dimensiunile nu sunt deloc de neglijat, ecranul ar fi mai potrivit pentru conferinte, prezentari de companii sau studiouri de televiziune. Vestea mai putin placuta este ca acest model va aparea in magazinele din intreaga lume in ultimul trimestru al anului viitor.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO