Business Hi-Tech

Cum sa cumperi bilet la cinema direct pe de afis

24.03.2004, 00:00 76



Va opriti in fata unui afis. Va intereseaza spectacolul. Indreptati PDA-ul spre respectivul afis care este "inteligent". Ati cumparat astfel bilet. La intrarea in sala, indreptati PDA-ul spre un senzor si va este permis accesul. Acest scenariu a fost prezentat de Philips zilele aceastea la CeBit Hanovra.



Comunicarea intre diverse echipamente se va realiza in viitor foarte usor, fara fir, prin simpla apropiere a acestora, este de parere producatorul olandez Philips, care a anuntat ca intentioneaza sa introduca in viitorul apropiat in majoritatea produselor sale tehnologia de interoperabilitate NFC. In acest moment, Philips incearca sa convinga toti marii producatori de echipamente de comunicatii si electronice sa adopte aceasta tehnologie.



In esenta, obiectele care vor ingloba tehnologia NFC (comunicarea prin campuri apropiate), tinute la o anumita distanta unele de altele se vor recunoste si vor schimba informatii.



In acest fel, un PDA de exemplu poate efectua plati in sistem credit card la supermarket, permite identificarea posesorului in fata politistului de la circulatie sau poate tine loc de bilet in mijloacele de trasnport in comun. Acelasi PDA va fi capabil sa stocheze punctele de fidelitate acordate de comercianti.



Directorul diviziei Consumer Electronics Philips a apreciat ca "in viziunea noastra despre viitoare <Planeta Conectata> consumatorii vor avea acces la servicii si informatii de interes general oricand, oriunde in locuinta sau in miscare, intr-o maniera intuitiva si simpla. Tehnologia NFC poate patrunde in toate aspectele vietii consumatorilor. De exemplu, dorim ca un aparat portabil, de pilda un notebook sa poata schimba informatii cu televizorul oricand doreste posesorul sI fara nici un fir ."



In cadrul targului CeBIT, Philips va prezenta o demonstratie a acestei tehnologii care pune bazele comunicatiilor pe baza de contact sau proximitate. Concret un PDA va fi conectat cu un Philips Streamium (modem de Internet) si utilizatorul va putea cumpara si descarca muzica de pe Internet prin plati electronice cu card VISA.






Planurile pe termen scurt sunt indraznete





Analistii estimeaza ca tehnologia va fi disponibila din punct de vedere comercial spre sfarsitul acestui an. Parteneri precum VISA, care deja colaboreaza cu diversi producatori de tehnologie pentru plati wireless prin carduri inteligente sunt alaturi de Philips. Cheia acceptarii pe scara larga a tehnologiei de comunicare NFC va fi capacitatea de interoperabilitate a produselor destinate consumatorilor.



Philips aduce ca argument colaborarea cu Universal Music si Visa pentru dezvoltarea si promovarea comunicatiilor NFC care vor schimba felul in care continutul digital va fi tranzactionat.



Va creste potentialul platilor electronice pentru servicii interactive, care va garanta totodata o metoda simpla si legala pentru vanzarea muzicii in format electronic. andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels