Business Hi-Tech

De la David la Gooliat. Cum au ajuns câţiva studenţi să pună bazele gigantului Google

De la David la Gooliat. Cum au ajuns câţiva studenţi să pună bazele gigantului Google
21.01.2011, 11:27 24

S-au intalnit prima data in 1995 la Universitatea Stanford, candLarry Page era ghid pentru noii studenti, iar Sergey Brin s-animerit sa fie in grupul pe care-l conducea. Aveau 22 de aniamandoi si in prima instanta fiecare l-a gasit pe celalalt cat sepoate de antipatic.

Prietenia a inceput mai degraba pe baza intereselor stiintificecomune decat a afinitatilor personale.

Larry era fascinat de legatura dintre matematici si noul WorldWide Web, care abia incepea sa se afirme in acea vreme. Ideea lui afost ca un sit web se aseamana cu o lucrare academica, undeargumentatia se bazeaza in buna masura pe alte lucrari, mentionatein note de subsol sau referinte bibliografice, iar cum lucrarileesentiale sunt mentionate in foarte multe alte lucrari, numarultrimiterilor poate functiona ca un bun indicator al relevantei uneilucrari. Aplicand aceasta observatie siturilor web, Larry aincercat sa pondereze acest indicator cu altii mai subtili (deexemplu, o referinta dintr-un site care are la randu-i relevantaridicata este mai valoroasa decat una dintr-un sit obscur),ajungand in cele din urma la o metoda de ponderare a relevantei.Impreuna cu Sergey, a dezvoltat un algoritm extrem de complex - ceavea sa se numeasca PageRank si sa fie brevetat in 2001 - care saordoneze paginile web in functie de relevanta lor relativa ladiverse cuvinte-cheie, iar pasul urmator avea sa fie experimentareametodei intr-un motor de cautare.

Citiţi povestea gigantuluiinternet Google pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO