Business Hi-Tech

Depozitul de calculatoare a rămas cu doar 25 de magazine după ce şi-a achitat creditul la BRD

Depozitul de Calculatoare mai are în prezent 25 de magazine şi 120 de angajaţi

Depozitul de Calculatoare mai are în prezent 25 de magazine şi 120 de angajaţi

17.06.2010, 23:32 2243

C.N.D.P.I. Romsoft, compania care operează lanţul de magazineIT&C Depozitul de Calculatoare, a achitat integral o linie decredit de 2,65 de milioane de euro către BRD, după ce negocierilepentru extinderea termenului de plată au eşuat.

Pentru a-şi putea achita creditul, compania şi-a restructuratdin nou activitatea şi a ajuns la doar 25 de magazine în ţară, faţăde 108 în urmă cu doi ani.

La începutul crizei compania avea 750 de angajaţi, faţă de 120în prezent, şi datorii către bănci de 5,5 milioane euro.

"Depozitul de Calculatoare devine destul de greu de lovit. Nuvom mai avea costuri cu creditele bancare şi păstrăm cele mairentabile magazine şi cei mai calificaţi angajaţi", a spusRăducanu, care a adăugat că dimensiunea actuală a companieireprezintă o cincime din cea de acum doi ani. Depozitul deCalculatoare a avut în primul trimestru un profit de 1,3 milioanelei (320.000 de euro).

Potrivit lui Răducanu, în urma restructurărilor, Depozitul deCalculatoare a rămas "ceva foarte mic, dar care e viabil îneconomia românească".

"Decizia le aparţine. Ei sunt foarte mult expuşi pe Flanco şi auavut probleme foarte mari din cauza Ultra Pro. Aşadar, expunereaBRD pe IT este foarte mare", a declarat pentru ZF VirgiliuRăducanu, directorul general al companiei. El a adăugat căreprezentanţii BRD nu văd o creştere a sectorului IT în următoriidoi ani. Banca a cerut la 29 aprilie rambursarea împrumutului.

Pe fondul crizei, salariile directorilor şi membrilorConsiliului de Administraţie au fost reduse cu 50% şi au fostfăcute mai multe schimbări de management. Astfel, VirgiliuRăducanu, acţionar majoritar al Romsoft, a devenit director generalal companiei pe o perioadă de patru ani, începând cu data de 3 mai,în locul lui Adrian Marius Badea, care a fost numit directorexecutiv. Virgiliu Răducanu deţine 58,7% din acţiunile companiei.În acţionariat se mai regăsesc Rodica Anca Gaspar (18,5%), LadislauGaspar (11,2%) şi Marius Adrian Badea (11,1%), actualul directorexecutiv al companiei.

În acest moment, Depozitul de Calculatoare este cel mai mareretailer IT&C din România care are o reţea de magazine în toatăţara, după ce Ultra Pro a intrat în insolvenţă anul trecut, iarfalimentul a fost pronunţat în urmă cu două săptămâni. În prezentcel mai mare retailer IT&C din România este eMAG, care aobţinut anul trecut o cifră de afaceri de 63,3 mil. euro, cu 12%sub nivelul anului 2008 şi sub estimările iniţiale ale companiei(66 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24