Business Hi-Tech

Depozitul de Calculatoare, pe profit in primul trimestru

Romsoft negociaza in prezent prelungirea unei linii de credit de 2,65 de milioane de euro cu BRD

Romsoft negociaza in prezent prelungirea unei linii de credit de 2,65 de milioane de euro cu BRD

26.05.2010, 23:34 328

Compania C.N.D.P.I. Romsoft, care opereaza reteaua de retailIT&C Depozitul de Calculatoare, a obtinut in primul trimestrual anului un profit de 1,35 de milioane de lei (320.000 de euro), adeclarat pentru ZF Virgiliu Raducanu, actionarul majoritar alcompaniei.

"Suntem in grafic. Am obtinut un profit de 1,35 milioane de leicu care ne-am platit datoriile. Ne asteptam ca lucrurile saevolueze astfel", a spus Raducanu fara a preciza insa si valoareaveniturilor din primele trei luni ale anului.

Romsoft a obtinut profit pe fondul restructurarii companiei,actiune initiata odata cu schimbarile dramatice din ultimii doi anide pe piata locala de retail IT&C.

Compania are in prezent 43 de magazine functionale in toatatara, de la 102 cate avea in urma cu aproape doi ani. Potrivit luiRaducanu, pe fondul crizei, Depozitul de Calculatoare a ajuns la200 de angajati in 43 de magazine de la 750 in 102 cate avea inoctombrie 2008.

El a mai spus ca ununul dintre motivele de ingrijorare pentrucompanie este o eventuala noua scadere a pietei, avand in vedere caGuvernul a anuntat reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%si a pensiilor cu 15%, parte a angajamentului fata de FondulMonetar International.

In alta ordine de idei, compania negociaza prelungirea uneilinii de credit de 2,65 de milioane de euro cu BRD. Potrivit luiVirgil Raducanu, negocierile cu institutia financiara vor mai durainca 30 de zile pana la anuntarea unui rezultat. "Am propus BRD cain urmatoarele 18 luni sa platim esalonat 60% din datorie. Astainseamna cam 75.000 de euro pe luna", a declarat Raducanu.

In acest moment, Depozitul de Calculatoare este cel mai mareretailer IT&C din Romania care are o retea de magazine in toatatara, dupa ce Ultra Pro Computers, cea mai mare retea IT&C inurma cu trei ani, a intrat in 2009 in insolventa, iar pronuntareafalimentului este asteptata luna viitoare.

Ultra Pro, o companie fondata de sotii Alina si CristianFughina, acumulase datorii de 28 de milioane de euro la 84 decreditori. Compania a inregistrat venituri de 312,86 milioane delei (84,9 mil. euro) in 2008, iar incasarile companiei au fostlovite puternic in primele sase luni ale anului trecut,ridicandu-se la doar 56,04 milioane de lei (13,5 milioane deeuro).

In prezent cel mai mare retailer IT&C din Romania este eMAG,care a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 63,3 milioane deeuro, cu 12% sub nivelul anului 2008 si sub estimarile initiale alecompaniei (66 mil. euro). Compania a obtinut in primul trimestru alanului venituri de 19 milioane de euro, cu 80% mai mari comparativcu aceeasi perioada a anului trecut. Nici eMag nu a traversat faraemotii anul 2009. Dupa ce isi dublase in 2007 afacerile la 70 demilioane de euro, reprezentantii magazinului online isi stabileauca plan o noua dublare, la 140-150 de milioane de euro pentru 2008.Compania isi setase costurile si personalul pentru aceasta tinta,dar recesiunea a stricat tot, iar magazinul online s-a aflat la unpas de dificultati financiare majore, la fel ca rivalii de la KTech Ultra Pro sau Flamingo, pe fondul prabusirii vanzarilor. eMaga iesit din dificultatile financiare odata cu achizitia pachetuluimajoritar de actiuni al companiei de catre Asesoft Distribution,unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de distributieIT&C. eMag tinteste pentru acest an afaceri de 100 mil.euro.

Actionarii Romsoft

  • Virgiliu Raducanu (55 de ani) - 58,7%
  • Rodica Anca Gaspar (59 de ani) - 18,5%
  • Ladislau Gaspar (63 de ani) - 11,2%
  • Marius Adrian Badea (45 de ani) - 11,1%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels