Business Hi-Tech

Deutsche Telekom: Operatiunile Cosmote din Romania sau Grecia, principala atractie

31.03.2008, 19:42 24

Operatiunile de telefonie mobila ale grupului OTE pe "piete atractive" precum Romania sau Grecia reprezinta motivul-cheie pentru care Deutsche Telekom negociaza preluarea controlului operatorului elen, scrie presa internationala.
"Afacerile OTE se integreaza foarte bine cu operatiunile noastre, intrucat sunt desfasurate pe piete unde Deutsche Telekom nu este prezenta. OTE detine ceea ce este principala atractie pentru noi, respectiv operatiuni de telefonie mobila in tari ca Romania, Bulgaria si Grecia", a declarat Nils Paellmann, vicepresedinte pentru relatiile cu investitorii al Deutsche Telekom. "Piete ca Romania si Bulgaria, care au devenit recent parte a UE, sunt extrem de actractive si vor imbunatati profilul Deutsche Telekom", a adaugat Paellmann.
El a explicat, in acest context, ca interestul pentru tarile din sud-estul Europei este determinat si de ratele mai mari de profit care sunt realizate in regiune. "In tarile din Europa de Est unde suntem prezenti, precum Polonia, Cehia, Ungaria, Croatia, lucram cu niste marje sanatoase ale profitului operational, de 39,4% - mult mai mari decat in Germania, Marea Britanie sau SUA", a spus Paellmann.
Oficialul grupului german a explicat ca un alt avantaj pe care l-ar obtine Deutsche Telekom prin preluarea OTE ar fi reducerea costurilor cu tarifele de terminare a apelurilor in roaming cu Grecia. "Grecia este o destinatie turistica importanta, astfel ca pe viitor am putea economisi din costurile cu terminarea apelurilor daca clienti ai T-Mobile Germania sau Marea Britanie vor calatori in Grecia", a declarat Nils Paellmann.
Deutsche Telekom a preluat momentan 20% din OTE si a anuntat ca isi propune sa finalizeze pana la sfarsitul lunii aprilie negocierile cu guvernul elen pentru preluarea unui alt pachet de actiuni, de cel mult 13%, care sa-i asigure controlul managementului.
"Putem controla OTE si cu un pachet minoritar de actiuni si vom discuta cu guvernul elen pentru a ajunge la o asemenea intelegere", a spus Rene Obermann, CEO al Deutsche Telekom.
Grupul german, cel mai mare operator telecom integrat din Europa, va detine in Romania controlul Romtelecom, Cosmote si Germanos - care au inregistrat anul trecut afaceri cumulate de peste un miliard de euro. Oficialii Deutsche Telekom spun ca preluarea controlului OTE ar aduce noii entitati economii de pana la 2 mld. euro. "Valoarea totala a economiilor ce ar putea fi realizate de Deutsche Telekom se ridica la doua miliarde de euro. Economiile vor fi relizate pe mai multe planuri, respectiv prin reducerea valorii achizitiilor si a costurilor pentru serviciile IT. Dintr-un punct de vedere, cel al achizitiilor, probabil ca OTE va realiza economii mai mari decat Deutsche Telekom. Noi suntem o companie mult mai mare decat OTE, astfel ca obtinem deja conditii de achizitii favorabile, astfel ca beneficiul acestor preturi mai mici de la furnizori s-ar transfera si catre OTE", a mai spus Paellmann.
Deutsche Telekom furnizeaza servicii de telefonie fixa si acces la internet in Germania, Ungaria, Slovacia, Croatia, Macedonia, Austria si Elvetia. Serviciile de telefonie mobila ale grupului german, furnizate sub brandul T-Mobile, sunt disponibile in SUA, Marea Britanie, Olanda, Germania, Austria, Cehia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Macedonia si Muntenegru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO