Business Hi-Tech

Deutsche Telekom şi americanii de la Level 3, în competiţie pentru achiziţia GTS Central Europe

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

12.08.2013, 22:11 489

Level 3 Communications, o companie americană de telecom care are operaţiuni în 55 de ţări, concurează cu Deutsche Telekom pentru achiziţia operatorului polonez de comunicaţii fixe GTS Central Europe, tranzacţia fiind estimată la 500 mil. euro, potrivit unor surse apropiate situaţiei citate de Bloomberg.  GTS Central Europe furnizează servicii de telefonie şi internet doar pentru companii şi alţi operatori telecom, nu şi pentru clienţi retail.  Compania a fost înfiinţată în 1993 şi este prezentă pe piaţa telecom din Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia şi România, iar în 2008 a fost cumpărată de un grup de fonduri de investiţii format din Columbia Capital, M/C Venture Partners, Innova Capital, HarbourVest Partners, Oak Investment Partners şi Bessemer Venture Partners. Netia, al doilea cel mai mare operator de comunicaţii fixe din Polonia, este de asemenea interesat să achiziţioneze subsidiara poloneză a GTS CE.

Directorul executiv al Netia, Miroslaw Godlewski, a declarat că „a fost, este şi va fi interesat“ de activele poloneze ale GTS, care au o pondere de 30% în totalul veniturilor realizate în 2012. Anul trecut compania a raportat venituri de 387 milioane euro şi un profit operaţional de 103 milioane euro, potrivit datelor de pe site-ul oficial al operatorului. Subsidiara GTS Telecom din România a avut în 2012 afaceri de 20 milioane euro şi un profit operaţional de 5 milioane euro. GTS Central Europe are în total 38.000 de clienţi şi o reţea de 26.000 kilometri de fibră optică.  Deutsche Telekom, cea mai mare companie de telefonie din Germania care controlează prin intermediul grecilor de la OTE companiile Romtelecom şi Cosmote România, şi-ar întări poziţia pe piaţa locală dacă ar achiziţiona GTS Central Europe, deoarece astfel ar avea acces la o reţea extinsă de fibră optică. Compania Level 3, care a fondată în 1985 în statul american Colorado, este evaluată la cinci miliarde dolari. În 2012, operatorul telecom a înregistrat venituri de 6,4 miliarde dolari şi o pierdere netă de 422 milioane dolari.

Anul acesta marii operatori telecom au vizat achiziţii de peste 80 miliarde dolari la nivel global, aceştia profitând de valoarea scăzută la care sunt evaluate activele din telecomunicaţii. Grupul britanic Vodafone a concurat cu americanii de la Liberty Global pentru preluarea controlului operatorului german de cablu Kabel Deutschland. Grupul Liberty Global, care deţine şi operatorul de cablu TV şi internet UPC, a cumpărat în luna iunie compania britanică de cablu Virgin Media şi şi-a majorat participaţia la furnizorul de servicii de cablu TV Ziggo din Olanda. Iar Deutsche Telekom a finalizat în luna mai procesul de fuziune dintre divizia sa de telefonie mobilă T-Mobile din SUA şi MetroPCS Communications.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO