Business Hi-Tech

Deziluzii si optimism in Silicon Valley

13.06.2000, 00:00 11



O data anuntat falimentul site-ului toysmart.com, peste 170 de angajati s-au vazut pusi in situatia de a-si cauta un nou loc de munca. Iata insa ca, la numai doua zile de la publicarea anuntului, reteaua telefonica a firmei falimentare a fost asaltata de un numar foarte mare de cereri din partea companiilor ce doreau sa angajeze fostii sai salariati.

Este timpul disponibilizarilor in lumea virtuala si acest proces este privit cu un optimism extrem de rar intalnit in industriile traditionale. Cu toate ca un numar tot mai mare de companii cu activitate pe Internet isi inchid portile, angajatii acestora nu se simt deloc descurajati ci, dimpotriva, se incapataneaza sa ramana in continuare in noua economie. Au ei oare dreptate sa parieze pe o recesiune temporara a industriei Internet?

Pana in prezent, doar companiile al caror colaps era previzibil au cunoscut partea neplacuta a noii economii. Majoritatea specialistilor sustin insa ca numarul celor disponibilizati si al companiilor falimentare se va amplifica puternic in urmatoarele luni. Analistii bancii de investitii Merrill Lynch estimeaza ca aproximativ 75% din companiile care isi desfasoara activitatea pe Internet in prezent vor iesi in maximum cativa ani de pe piata.

In fata unor asemenea previziuni, chiar si acele dot-com-uri are au o situatie financiara buna simt nevoia sa isi intensifice disciplina fiscala. Multe au trecut deja la restructurarea bugetului si la reducerea personalului. AltaVista, spre exemplu, si-a concediat in luna mai 5% din numarul total de salariati, scopul principal al deciziei constand in imbunatatirea profitabilitatii.

Cu toate acestea, disponibilizatii din acest sector nu trebuie sa se ingrijoreze in ceea ce priveste gasirea unui nou loc de munca. Cu o rata a somajului de numai 2% in Silicon Valley, cei care fac dovada unor calitati deosebite raman in fruntea listelor companiilor de recrutare a personalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels