Business Hi-Tech

Divizia Raiffeisen de servicii IT negociaza doua achizitii pe piata locala

Divizia Raiffeisen de servicii IT negociaza doua achizitii pe piata locala

Piata locala de soft si servicii, pe care va activa Raiffeisen Informatik, va atinge in acest an o valoare de 695 mil. euro, conform estimarilor companiei Pierre Audoin Consultants

26.04.2007, 20:13 35

Furnizorul austriac de servicii IT Raiffeisen Informatik (RI), detinut de grupul financiar Raiffeisen, va intra pe piata romaneasca de servicii externalizate (outsourcing), fiind in negocieri avansate pentru preluarea a doua firme din domeniu, si a programat pentru 2007 investitii de 14 mil. euro.
"Vrem sa achizitionam o companie si 50% din actiunile unei a doua si vom continua sa investim si in alte companii. Suntem interesati de Romania", a declarat Adolf Gerhard Formanek, director de dezvoltare a afacerilor in cadrul companiei austriece.
Valoarea investitiilor din acest an va fi 14 mil. euro, pe langa achizitia celor doua companii fiind prevazute si alte investitii. Oficialul Raiffeisen nu a precizat numele celor doua companii cu care sunt desfasurate negocieri.
Pentru anul 2008, Raiffeisen Informatik estimeaza ca cifra de afaceri din Romania va depasi 20 mil. euro. "Anul acesta, daca cele doua negocieri vor avea succes, in Romania vom avea 450 angajati, la care se vor adauga 50 anul viitor", a spus Formanek.
Raiffeisen Informatik afirma ca este interesata de parteneriate pe termen lung in Romania. "Nu vrem sa cumparam companii pe care sa le vindem, ca americanii. Vrem sa ne dezvoltam activitatea din Romania", a mai spus Formanek.
Serviciile IT oferite de RI in Romania vor fi destinate companiilor din diferite sectoare ale economiei. "Nu avem restrictii pentru anumite domenii si nu am selectat o anumita parte a economiei. Ne intereseaza marile companii, companii din Top 500", a spus oficialul Raiffeisen Informatik.
Mai multi jucatori de pe piata locala IT estimau inca de anul trecut ca este posibil ca unele companii de profil din Austria sa vina in Romania, datorita prezentei puternice a companiilor austriece pe piata locala. Austriecii activeaza pe piete precum cea de energie (prin grupul OMV), financiar-bancara (Erste Bank si Raiffeisen Bank), imobiliara (fonduri de investitii cu proiecte de peste 1 mld. euro) etc. Eugen Schwab-Chesaru, Partner & Managing Director la compania Pierre Audoin Consultants (PAC) afirma ca este posibil sa mai vedem frunizori de servicii IT care sa vina in Romania, dar estimeaza ca piata locala nu va fi o zona strategica de expansiune.
"Conform studiului Software and IT Services Industry al PAC, printre primii 20 de furnizori independenti de servicii informatice din Austria nu exista decat patru companii locale. Acestea nu sunt companii foarte mari (pentru piata austriaca) si nu sunt active decat oportunistic in tarile din Europa Centrala si de Est. De fapt, principala motivatie a companiilor care vor veni in Romania este si va ramane acompanierea clientilor cu interese in tara noastra si care ii forteaza sa le ofere aceleasi servicii si in Romania. Deci, oportunistic, oricare dintre cele trei companii austriece din Top 20 IT Services al PAC sunt susceptibile de a intra pe piata din Romania, insa niciuna nu vede Romania ca o tinta de crestere strategica", a declarat Schwab-Chesaru pentru ZF. Conform lui, tinta de afaceri estimata de compania austriaca pentru anul viitor, de peste 20 mil. euro, este "in acelasi timp ambitioasa si modesta. Ambitioasa daca vor cumpara 1-2 firme mici sau mijocii, modesta daca vor cumpara cel putin o firma mare. In acelasi timp, depinde si de ce va transfera Raiffeisen Bank catre RI pentru ca daca ne uitam la bugetul IT al RZB, s-ar putea transfera usor 10 mil. euro catre propria firma IT."
Oficialul PAC crede insa ca RI are in mod sigur si o strategie de a presta din Romania servicii IT catre alte filiale ale bancii.
Piata locala de software si servicii IT este estimata pentru acest de PAC Romania la o valoare de 695 mil. euro, din care circa 400 mil. euro sunt reprezentate de serviciile IT. Schwab-Chesaru crede ca aceasta cifra va fi atinsa, principala tinta a firmelor IT fiind sectorul privat. " Sectorul public schioapata, insa sectorul privat fumega. Deci, toate companiile IT sunt cu motoarele turate la maximum pe zona privata si multe chiar si pe zona publica, unde, chiar daca nu pare, totusi sunt proiecte si bani frumosi."
El crede de altfel, ca stadiul actual de dezvoltare al pietei locale face ca principala tinta a firmelor IT din strainatate care vin in Romania sa fie companiile private mari si foarte mari si institutiile statului. "Cei care vin in Romania in 2007, vin in general cu "garantia" unor contracte mari pentru firme sau institutii importante. Dupa aceea, bazat pe cel putin un client mare, se structureaza forta de vanzari si de livrare pentru a "ataca" si segmentul IMM-urilor", adauga oficialul PAC Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24