Business Hi-Tech

Doar jumatate din primii opt mari retaileri GSM n-au pierdut bani anul trecut

Doar jumatate din primii opt mari retaileri GSM n-au pierdut bani anul trecut
11.09.2009, 00:00 401

O jumatate din primii opt mari retaileri de pe piata locala deretail GSM au incheiat anul trecut pe profit, cel mai mare rezultatnet fiind obtinut de reteaua locala Euro GSM - partener Orange, side Arsis Trading - partener Vodafone, conform datelor financiaredisponibile pe site-ul Ministerului de Finante.

Reteauaclujenilor Silvia si Zsolt Fodor de la Euro GSM a obtinut cel maimare profit net din piata in 2008, de 3,1 milioane de euro, pefondul procesului de eficientizare care a presupus optimizarealantului de magazine. Imbunatatirea castigului net a fost realizatachiar in conditiile reducerii veniturilor cu 14%.

Mai usor cu profiturile

Arsis Trading, retea controlata de omul de afaceri Radu CristianMirea, este al doilea mare jucator de pe piata dupa profitul netinregistrat in 2008, cu un castig net de 800.000 de euro. Arsiseste al doilea mare retailer local independent de pe piata si celmai mare dealer controlat de un roman al subsidiarei locale aVodafone.

Compania a crescut puternic anul trecut si din punctul de vedereal incasarilor, cu aproape 40%, de la 20 la aproape 30 de milioanede euro.

Datoriile totale ale Arsis erau la finele anului trecut de peste10 milioane de euro, conform datelor de la Finante.

Germanos, retailer GSM controlat de Cosmote si numarul trei pepiata locala de retail GSM, si-a consolidat puternic pozitia delider de piata, ajungand la afaceri de peste 130 de milioane deeuro, mai mari cu peste 50% fata de 2007 si de doua ori mai maridecat urmatorul concurent, Avenir Telecom. Reteaua a incheiat 2008cu pierderi de peste

4 milioane de euro si datorii mai mari de 70 de milioane deeuro, pe fondul procesului agresiv de extindere si de sustinere dinpunct de vedere comercial al campaniilor de atragere de clienti alecompaniilor din grup (Romtelecom si Cosmote).

Sustinerea initiativelor comerciale agresive ale actionarilorpare a fi de altfel si motivul pentru care retelele Germanos(Cosmote), Vegastel si Proton (Vodafone) au avut rezultatefinanciare negative. Vegastel si Proton, fosti dealeri Orangecontrolati de antreprenori locali, au fost achizitionati in ultimiiani de Vodafone. Grupulbritanic s-a extins puternic pe retailul GSM in ultima perioada,dupa ce Cosmote i-a cumparat cel mai mare partener, Germanos.

Se adancesc datoriile

Cea mai dificila pozitie pe piata de retail GSM pare sa o ocupereteaua Say, controlata de israelienii de la MCS Communications.Compania a pierdut aproape 8 milioane de euro anul trecut, iardatoriile totale s-au ridicat la finele anului trecut la peste 20de milioane de euro. Singura evolutie pozitiva a fost cea a cifreide afaceri, care aproape s-a dublat, pana la 13,5 mil. euro.Reteaua partenera a Orange si-a extins anul trecut semnificativoperatiunile, insa ulterior a intrat intr-un proces derestructurare care a determinat reducerea numarului de personal sischimbarea managementului.

Fonomat, retailer partener Orange format de fondul spaniol deinvestitii Ged Capital prin achizitia si integrarea a numeroaseretele locale fondate de antreprenori romani, a ajuns la afaceri de23 de milioane de euro si a obtinut un castig net de 400.000 deeuro, conform datelor disponibile la Ministerul de Finante.Datoriile companiei, care ar trebui sa fie o tinta atractiva depreluare pentru alti jucatori de pe piata, au fost unele dintrecele mai mici de pe piata la finele anului trecut, de putin peste 3milioane de euro.

Datoriile totale ale jucatorilor din retailul GSM, indicatorconsemnat pentru finalul anului 2008 in cifrele de la Finante, suntin buna parte generate de stocurile create pentru vanzarile deiarna, iar buna parte din suma are termene de plata pentru anulurmator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO