Business Hi-Tech

Doar MobiFon si Orange au depus oferte pentru licente 3G

01.11.2004, 00:00 25

MobiFon si Orange Romania sunt singurele companii care au depus oferte pentru achizitionarea de licente de telefonie de generatia a treia (3G), au declarat surse din Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI).
Telefonia mobila de generatia a treia permite utilizatorului acces rapid la Internet, transfer de date, imagini, ascultarea de muzica pe telefonul mobil, precum si vizualizarea paginilor web cu elemente grafice avansate.
MCTI a scos la licitatie patru licente 3G, cu o valabilitate de 15 ani, termenul limita pentru inaintarea ofertelor fiind stabilit pentru vineri, 29 octombrie.
Licentele pot fi reinnoite la cererea titularilor pe o perioada de 10 ani, fara plata unor taxe suplimentare.
Sursele citate nu au putut preciza ce decizie va adopta ministerul in cazul celor doua licente pentru care nu au fost primite oferte.
Castigatorii licitatiei, care vor fi anuntati in data de 12 noiembrie, vor achita un tarif de eliberare a spectrului de frecventa in valoare de 35 milioane dolari.
Prima transa a tarifului, in valoare de 10,5 milioane dolari, va fi platita in termen de 120 de zile de la data acordarii licentei, iar urmatoarele cinci transe anuale, in valoare de 4,9 milioane dolari fiecare, la data de 30 ianuarie a fiecarui an, incepand cu 2006.
Fiecare titular al licentei 3G va achita Inspectoratului General de Comunicatii si Tehnologia Informatiei si un tarif anual de utilizare a spectrului de frecventa, stabilit prin ordin al ministrului Comunicatiilor.
Acoperirea minimala a serviciilor 3G va fi pentru Bucuresti si 10 mari orase, la alegerea companiei care utilizeaza licenta.
In privinta investitiilor, fostul ministru al Comunicatiilor, Dan Nica, a afirmat ca intr-o prima etapa dezvoltarea unei retele 3G necesita fonduri de cel putin 100 milioane de euro pentru acoperirea unui numar minim de orase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO