Business Hi-Tech

Dosarul "spionilor HP" merge in instanta

19.09.2006, 19:37 12

Bill Lockyer, procurorul general al Californiei, a declarat ca detine suficiente probe incriminatorii pentru a aduce acuzatii asupra unor persoane atat asupra detectivilor angajati de HP, cat si asupra unor angajati ai companiei, in scandalul declansat de practicile utilizate de HP pentru a afla sursa unor scurgeri de informatii catre presa, scrie Financial Times.
Conform legilor din statul american California, este ilegal sa te folosesti de identitati si mijloace false pentru a obtine informatii private. In cazul HP, detectivii particulari angajati de Patricia C. Dunn, presedintele board-ului, si-au asumat identitati false pentru a putea obtine listele de apeluri telefonice a noua jurnalisti din presa americana.
Noi detalii obtinute de New York Times arata ca, in plus, detectivii au incercat sa "planteze" aplicatii software de spionaj pe computerele jurnalistilor, pentru a le monitoriza mesajele, existand dovezi ca s-au luat astfel de masuri in cel putin un caz.
Numele jurnalistului nu a fost facut public, insa se stie ca face parte din echipa Cnet News.
Acesta a primit de la detectivii particulari un mail semnat anonim, in care erau informatii despre HP, dar si un software care trebuia sa determine catre ce oficial al companiei va trimite jurnalistul respectiva informatie pentru a o verifica. Metoda nu a avut insa succes, pentru ca jurnalistul nu a trimis mesajul mai departe si nici nu a scris un articol folosind datele respective, scrie publicatia americana.
In urma anchetei condusa de procurorul general Lockyer s-a stabilit ca HP a aplicat astfel de metode pentru a spiona atat membri ai consiliului director, cat si jurnalisti, inca din ianuarie 2005, cu mult inainte de a fi facut public scandalul, iar persoana care a condus investigatiile a fost chiar directorul de etica al HP.
O subcomisie din Camera Reprezentantilor din SUA si-a aratat de asemenea interesul pentru acest caz, cerand diferite documente cu privire la investigatiile interne din cadrul HP. Unele din aceste documente vor indica probabil ca detectivii particulari angajati de HP au tinut sub observatie directa pe membrii board-ului companiei si au avut la dispozitie poze cu jurnalistii pe care i-au spionat, pentru a-i putea recunoaste, scrie The New York Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO