Business Hi-Tech

Dupa casa digitala urmeaza sa-ti muti biroul in masina

14.04.2004, 00:00 16



Cel mai mare producator de cipuri din lume, Intel, spune ca mediul de lucru va evolua la fel de repede ca si sufrageria in era digitala, iar pe viitor toate echipamentele electronice de la serviciu vor comunica intre ele, indiferent daca se afla intre patru pereti sau in masina.



Intel promoveaza in ultimul timp tot mai puternic conceptul de "casa digitala", in care televizorul, combina stereo, computerul, playerul de muzica si celelalte electrocasnice comunica pentru a permite transferul de fisiere. De ce? In primul rand pentru a usura viata consumatorului, iar in al doilea rand pentru a creste vanzarile companiei. Intel a depasit deja domeniul PC-urilor, incepand sa produca echipamente pentru televizoare si celulare. Pe viitor insa, multe dintre electrocasnicele vandute, vor purta probabil sigla "Intel Inside". Iar compania a decis ca si biroul si masina de serviciu pot deveni spatiul ideal pentru interconectarea echipamentelor digitale.



"Pentru inceput, am gasit o solutie pentru a conecta echipamentele prin unde radio (Wi-Fi). In Statele Unite, 40% din echipamentele realizate pentru digital home sunt returnate, pentru ca sunt prea dificil de instalat sau de operat de catre consumator. Noi am rezolvat aceasta problema", a declarat pentru ZF Bill Leszinske, director de marketing in cadrul diviziei Desktop Products Group a Intel. "Ne vom orienta spre crearea unor produse care se autodetecteaza si care se autorepara in cazul aparitiei unei probleme, pentru a face viata cumparatorului mai usoara", a explicat el.



Intel, care a demarat la inceputul acestui an o campanie puternica pentru sustinerea conceptului de digital home, a prezentat la CeBIT "biroul digital", urmatorul pas in extinderea proiectului spre toate domeniile de activitate. Expertii spun ca nu este exlus ca Intel sa gandeasca deja "intreprinderea digitala" sau poate chiar "orasul digital", unde toate aceste echipamente sa poata comunica intre ele.



Pentru moment, "biroul digital" se bazeaza pe cele mai noi produse ale Intel. Computerele sunt realizate pe baza tehnologiei HyperThreading (care imbunatateste performantele sistemelor in momentul in care sunt rulate mai multe aplicatii simultan), cu procesoare si placi de baza de ultima generatie (Prescott si Grantsdale). Intel a dezvaluit si noua sa tehnologie de securitate, botezata "no Execute", pentru protectia memoriei computerului, precum si tehnologia La Grande, care imbunatateste securitatea.



Pentru a explica practic publicului toate aceste tehnologii, Intel a prezentat la CeBIT prima tentativa de realizare a "biroului digital mobil", respectiv o limuzina dotata cu toate aceste gadgeturi electronice, conectate la Internet. Inutil de spus ca masina era un BMW seria 7, care se afla inca in stadiul de prototip. De pe scaunele din spate, omul de afaceri poate accesa rapid un Tablet PC, care este prins pe un suport mobil pentru a fi utilizat mai rapid. El se conecteaza wireless (deocamdata prin Bluetooth) la o imprimanta si la un fax. Legatura la Internet se face prin telefonul mobil, fie prin retea GSM cu GPRS, fie la telefonia de ultima generatie (3G). "Nu fugiti la dealerul BMW pentru a cere masina, e inca in stadiul de proiect", a spus Christian Morales, director Intel pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa. "Producatorii auto sunt insa incantati de noile tehnologii digitale", conchide el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels