Business Hi-Tech

Ericsson semnaleaza relansarea telecom

03.02.2004, 00:00 16

Producatorul suedez de echipamente de telecomunicatii Ericsson ar putea raporta la sfarsitul acestei saptamani rezultate in crestere pentru trimestrul al patrulea din 2003, lucru ce ar marca relansarea industriei telecom, spun analistii pietei.
Rezultatele celui mai mare producator de echipament pentru retele de telefonie mobila din lume reprezinta un indicator important pentru evolutia din acest an a unei piete care a traversat aproape trei ani de declin. Conducerea companiei anticipa anul trecut ca sectorul retelelor de telefonie mobila va aduce beneficii calculate in dolari "similare" cu cele din aceeasi perioada a anului anterior. Se pare insa ca rezultatele vor fi peste asteptari.
Astfel, Ericsson ar urma sa anunte incasari totale in perioada octombrie-decembrie 2003 de 4,7 miliarde de dolari, in scadere fata de aceeasi perioada a 2002. Profitul inainte de taxe ar fi insa 364,6 milioane de dolari pe trimestrul patru al 2003, dupa ce anul anterior avea pierderi. Acesta ar fi asadar al doilea trimestru profitabil consecutiv, dupa aproape trei ani in care Ericsson a fost in pierdere, pe fondul recesiunii globale si a problemelor din industria telecom.
Imbunatatirea rezultatelor companiei este insa rezultatul unui amplu proces de restructurare, care vizeaza reducerea cheltuielilor si scaderea numarului angajatilor de la 107.000 in 2001, la 47.000 de oameni in trimestrul al treilea din 2004. Relansarea pietei pare insa sa fie confirmata si de rezultatele bune ale principalilor competitori ai Ericsson.
Pana acum, producatorul finlandez de echipament telecom Nokia si-a revizuit in crestere previziunile financiare, preconizand o crestere usoara a incasarilor pe 204, de pana la 10 procente. Grupul german Siemens a anuntat la randul sau ca se asteapta la o imbunatatire usoara a pietei, opinie impartasita si de producatorul canadian Nortel Networks. Compania americana Lucent Technologies a prognozat de asemenea o majorare modesta a vanzarilor din 2004. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels