Business Hi-Tech

Euro-GSM, umar la umar cu Germanos, dupa achizitia unei retele de 23 de magazine

31.03.2006, 00:00 82

Euro-GSM, unul dintre principalii retaileri de produse si servicii de telefonie din Romania, partener Orange, a achizitionat Digital GSM, o retea de 23 de magazine specializate in comercializarea de servicii si produse pentru telefonia mobila. In urma cesionarii contractului de dealer Orange al firmei Frontera SRL din Targu-Jiu (proprietarul Digital GSM), reteaua Euro-GSM a ajuns la 111 puncte de vanzare, devenind, in acest moment, cea mai mare retea de profil din Romania.

Oficialii firmei nu au dorit sa precizeze valoarea achizitiei. "Am semnat un contract de confidentialitate, astfel ca nu putem divulga detalii financiare", a declarat pentru ZF Transilvania Silvia Fodor, administrator al Euro-GSM.

Reprezentantii Euro-GSM sustin ca preluarea face parte din planurile de extindere ale companiei, care prevedeau pentru 2006 deschiderea a 30 de magazine. De altfel, in primele trei luni ale anului, compania a inaugurat alte trei magazine proprii.

"Achizitia se inscrie in strategia de a cumpara retele mai mici, aflate in zonele noastre de interes. Este mult mai avantajos pentru noi sa cumparam retele existente decat sa pornim de la zero pentru a deschide un magazin. Angajatii Digital GSM au fost inclusi in programe de training si cea mare parte a lor va lucra in continuare pentru noi. Acum suntem in proces de rebranding", a adaugat Dan Dobrota, director de marketing al Euro-GSM. El a mai spus ca planurile de viitor vizeaza continuarea unor achizitii de acest tip, fara a oferi alte detalii.

"Prin intermediul celor 23 de magazine noi, localizate in orase precum Targu-Jiu, Slatina, Corabia, Caracal, Rovinari, Motru, Vulcan si Hateg, vom acoperi mai bine cererea din sud-vestul tarii", a explicat Silvia Fodor.

In 2005, Euro-GSM a inregistrat o cifra de afaceri de peste 100 mil. euro, iar pentru anul in curs si-a propus dublarea cifrei de afaceri. Anul trecut, Euro-GSM a deschis la Cluj-Napoca primul depozit de telefoane mobile si accesorii, Mobile Distribution, care a preluat vanzarile en-gros ale companiei la sfarsitul anului trecut. Mobile Distribution are acum statut juridic independent.

Euro-GSM a fost fondata in 1997, cand a deschis la Cluj-Napoca primul magazin specializat in telefonie mobila din Transilvania, avandu-i ca fondatori pe Silvia si Zsolt Fodor.

In prezent, Euro-GSM are 400 de angajati, 111 magazine in tara si detine 20% din piata operatorului Orange - peste un milion de clienti - si 15 % din piata de vanzari GSM din Romania. Compania clujeana are o retea proprie de service.

Principalul concurent al Euro-GSM este Germanos. Anterior achizitiei realizate de Euro-GSM, cel mai mare lant de retail telecom din Romania era Germanos, cu 103 unitati, din care 20 deschise anul trecut. Pana la sfarsitul anului insa, Germanos si-ar putea recastiga pozitia de lider, date fiind intentiile companiei de a investi in acest an intre 2,5 si 4 mil. euro in extinderea retelei cu alte 40 de magazine. De altfel, Nikos Kakoulidis, general manager Germanos Romania, a declarat pentru ZF ca "strategia companiei este gandita independent de cea a concurentilor. La sfarsitul acestui an, Germanos va fi de departe liderul pietei". Anul trecut, Germanos a obtinut venituri de 97,9 mil. euro, cu 60% mai mult fata de 2004, si un profit net de 4,9 mil. euro. Compania estimeaza ca in acest an isi va majora cifra de afaceri cu 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO