Business Hi-Tech

Facebook caută date şi la cei care nu au cont

08.07.2010, 23:10 159

Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, riscă săfie amendată cu zeci de mii de euro de autorităţile germane pentrucă a stocat date inclusiv ale unor persoane care n-au avutniciodată cont pe popularul site, relatează BBC News.Reprezentanţii reţelei de socializare au confirmat că au primit oscrisoare în care au fost anunţaţi de ancheta autorităţilorgermane, iar până pe 11 august trebuie să formuleze un răspuns laacuzaţii.
Ancheta a fost începută în urma mai multor plângeri din partea unorpersoane care nu au cont pe Facebook, dar ale căror informaţii aufost postate pe site de prietenii lor.
"Considerăm că stocarea datelor unor persoane terţe încalcădrepturile la intimitate", a declarat Johannes Caspar, şefulautorităţii pentru protejarea datelor personale din Hamburg. El aacuzat Facebook de păstrarea datelor persoanelor nonmembre fărăacordul acestora în scopuri legate de marketing. Şi autorităţileelveţiene şi-au manifestat îngrijorarea cu privire la incidenteasemănătoare.
Facebook are peste 500 de milioane de utilizatori la nivel mondial,1,5 milioane dintre ei fiind în România. Reprezentanţii reţelei desocializare au declarat pentru BBC News că analizează acuzaţiile şipregătesc un răspuns. În Germania, Facebook se află pe locul patruîn topul reţelelor de socializare.
"Milioane de germani îşi fac cont pe Facebook pentru a-şi găsiprietenii, să împartă informaţii cu ei şi să se conecteze cu lumeadin jurul lor", a declarat Stefan Hessel, purtătorul de cuvânt alcompaniei.
Nu este prima dată când populara reţea de socializare a fostacuzată că încalcă dreptul la intimitate al utilizatorilor. Laînceputul anului, autorităţile canadiene au început o investigaţieîn urma unor plângeri din partea utilizatorilor. De asemenea, înmai Facebook a fost nevoită să prezinte noi măsuri de securitatedupă ce a fost acuzată că nu pune la dispoziţie utilizatorilormăsuri dure de gestionare a datelor personale.
Consumer Watchdog, organizaţie din Statele Unite care apărădrepturile consumatorilor, susţine că nu e de mirare că în Europa aînceput investigaţia împotriva Facebook.
"În Europa există legi pentru protejarea dreptului la intimitatemult mai stricte decât în Statele Unite. Vedem că un număr mare decompanii din Sillicon Valley nu înteleg cu adevărat cât deimportantă este respectarea intimităţii în Europa, şi ele continuăsă încalce acest drept al utilizatorilor", a declarat John Simpson,reprezentantul organizaţiei.
Germania are unele dintre cele mai stricte legi de respectare adatelor personale, iar autoritatea pentru protejarea datelorpersonale din Hamburg este cunoscută pentru măsurile dure pe carele ia împotriva celor care încalcă aceste drepturi.
În luna mai, autoritatea a lansat o investigaţie împotriva Google,care deţine cel mai popular motor de căutare din lume, după cecompania a colectat date personale din reţelele Wi-Fi neprotejateîn timp ce fotografia străzile pentru serviciul Google Maps.Investigaţia se desfăşoară încă, deşi compania americană a anunţatcă va preda toate datele culese.

Date despre Facebook

  • Are peste 500 de milioane de utilizatori la nivel mondial,dintre aceştia 1,5 milioane sunt în România.
  • Valoarea companiei este estimată la 24 de miliarde de dolari.Facebook nu este listată la bursă.
  • În luna mai a fost declarat cel mai vizitat site din lume, cu570 de miliarde de afişări şi 540 de milioane clienţi unici.
  • A fost înfiinţată în 2004 de către Mark Zuckerberg, când erastudent la Harvard în primul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO