Business Hi-Tech

Final cu surprize pentru salonul telefoniei mobile

27.02.2004, 00:00 12

Ultima zi a reuniunii de la Cannes a principalilor jucatori din telefonia mobila mondiala nu a fost lipsita de evenimente. Intel si-a anuntat intentia de a deveni un lider si pe piata telefoanelor mobile, iar Panasonic si-a lansat primul SmartPhone care foloseste tehnologie Nokia.
Reteaua informatica a congresului a fost afectata ieri de un virus.



Intel a realziat cipuri 3G
Cel mai mare producator mondial de cipuri, Intel, a prezentat la Cannes noile sale procesoare pentru telefoanele mobile de ultima generatie (3G). Compania intentioneaza astfel sa cucereasca mai multa cota de piata pe partea telefoanelor mobile. Anul trecut, Intel a avut probleme cu divizia care produce cipuri pentru celulare, reorganizand activitatea si pierzand 600 de milioane de dolari pe trimestru patru din cauza ca nu au fost atinse obiectivele legate de nivelul van zarilor.
Intel a prezentat si un cip care suporta trei tipuri diferite de conexiune wireless, atat prin unde radio (WiFi), prin BlueTooth, cat si prin sistemul GSM (cu acceleratie GPRS).



Panasonic apeleaza la Nokia
Producatorul japonez Matsushita, detinatorului brandului Panasonic, a prezentat la congresul 3GSM un nou telefon inteligent, SmartPhone, care foloseste platforma Symbian si tehnologia de comunicare a celui mai mare producator de telefoane mobile Nokia Series 60. Nokia si Matsushita detin actiuni la compania care se ocupa cu dezvoltarea platfonei Symbian.
Telefonul, botezat X700, este realizat pentru retelele GSM si este pe sistemul cu clapa. Nu ii lipseste camera digitala pentru fotografii si nici functiile specifice handheldurilor. Detalii privind pretul nu au fost inca dezvaluite, iar oficialii companiei au spus ca aparatul va ajunge in Europa abia in trimestrul trei al acestui an.



Un virus a blocat reteaua 3GSM
Chiar in ultima zi a reuniunii, accesul la sistemele informatice puse la dispozitia publicului de organizatorii 3GSM a fost blocat de un virus care s-a raspandit in retea. Participantii la reuniune nu au putut sa se conecteze la Internet timp de mai multe ore. Organizatorii, GSM Association, au dat vina pe furnizorul de servicii IT Viapass cu care au colaborat, iar oficialii acestei companii au spus ca unul dintre participanti a adus pe propriul calculcator un virus care s-a raspandit apoi in retea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels