Business Hi-Tech

Fitch a revizuit ratingul pe termen lung al Nokia

18.12.2008, 18:15 15

Fitch a revizuit perspectiva ratingului de credit pe termen lung pentru Nokia, de la "stabila" la "negativa", si a confirmat calificativul "A+" al grupului finlandez, modificarea reflectand conditiile dificile cu care se va confrunta industria telefoanelor mobile anul viitor.

"Modificarea reflecta perspectivele privind conditiile dificile din industrie in 2009, o schimbare a profilului de risc al acestei ramuri odata cu maturizarea pietei telefoanelor mobile, o posibila slabire a fluxurilor de numerar si reducerea flexibilitatii financiare, ca urmare a platilor cash mari realizate in 2008", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings.
Cele mai mari plati achitate de Nokia in acest an sunt 8,1 miliarde de dolari pentru achizitia companiei Navteq, respectiv 1,7 miliarde euro catre Qualcomm.
Totodata, evaluarea Nokia a fost influentata si de deteriorarea perspectivelor de crestere pe piata telefoanelor mobile, domeniul dominant de activitate al grupului.
"Desi Nokia ramane, de departe, cel mai de succes operator din piata globala a telefoanelor mobile, marjele ar putea fi afectate, in 2009, de incetinirea dinamicii economice globale", considera Fitch.
Totodata, Fitch considera ca Nokia necesita noi strategii de afaceri pentru a repeta cresterile record din ultimii ani si a obtine din nou marje operationale foarte ridicate.
"Nokia ramane intr-o pozitie mult mai solida decat competitorii de pe piata globala a telefoanelor mobile (...) Cu o cota de piata de 38%, marimea grupului si structura cheltuielilor ar trebui sa protejeze marjele si performanta fluxurilor de numerar pe parcursul perioadei de incetinire", explica agentia de rating.
Grupul finlandez ar putea castiga competitivitate pe parcursul crizei, deoarece conditiile dificile de piata vor afecta mult mai semnificativ concurentii mai mici, continua Fitch.
Nokia este prezenta si in Romania, unde detine o fabrica in apropiere de comuna Jucu, in judetul Cluj. Aceasta unitate de productie si-a inceput activitatea in luna februarie a acestui an, dupa o investitie de 60 de milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO