Business Hi-Tech

France Telecom spune că utilizatorii care folosesc intens datele mobile vor plăti mai mult

06.07.2010, 23:12 28

France Telecom, unul dintre cele mai mari grupuri de comunicaţiidin lume, care deţine compania Orange România, şi-a semnalizat laînceputul acestei săptămâni intenţia de a urma exemplulamericanilor de la AT&T de a-i taxa suplimentar pe clienţiicare deţin smartphone-uri şi realizează un trafic ridicat de date,scrie Financial Times.

Stephane Richard, directorul executiv al grupului, a declarat cătarifele cu trafic nelimitat, care le permit clienţilor sănavigheze atât cât doresc sunt "nesustenabile".

Grupurile telecom din lumea dezvoltată caută modalităţi de agenera noi venituri odată cu creşterea rapidă în popularitate asmartphone-urilor conectate la internet, tendinţă care are înprim-plan mobilul Apple iPhone.

Pentru a maximiza vânzările iPhone de la data lansării mobiluluiîn 2007, cei mai mulţi operatori de telefonie mobilă au introduspachete tarifare care le permit clienţilor să descarce oricât demulte date doresc în schimbul unui preţ fix, achitat lunar.

Dar explozia traficului de date care a urmat acestor oferte îiobligă pe operatori să-şi reaşeze ofertele pentru internetulmobil.

Gigantul american AT&T a anunţat lunea aceasta căutilizatorii de telefoane mobile inteligente vor plăti în funcţiede traficul de date realizat. O2, subsidiara britanică aspaniolilor de la Telefonica, a luat o decizie similară.

"Ne gândim să schimbăm modelul de tarifare pentru accesul laserviciile de date prin reţelele de telefonie mobilă pentru că noicredem, la fel ca şi ceilalţi operatori, că explozia traficului dedate nu poate fi gestionată cu planuri tarifare care includ accesfără limite la net", a declarat Stephane Richard pentru FinancialTimes. "Va trebui să ne gândim la diferite abordări care să combineaccesul limitat şi calitatea serviciului", a adăugat el.

Orange România, companie controlată de grupul France Telecom, nuare în ofertă planuri tarifare cu date nelimitate pentru clienţiicare cumpără iPhone. Abonamentele speciale iPhone, cu tarife de 20,41 şi 62 de euro (TVA inclusă) includ trafic de date de 500 MB, 1GB şi 1,5 GB, depăşirile fiind taxate suplimentar. Orange estenumărul unu pe piaţa telecom din România, după venituri (1,04 mld.euro) şi profitul net (270,7 mil. euro) din 2009.

Stephane Richard a făcut comentariile legate de planuriletarifare după ce grupul France Telecom a lansat un plan pe cinciani care este destinat să îmbunătăţească morala personalului, dupăo serie de sinucideri care au aruncat anul trecut grupul încriză.

France Telecom intenţionează să chletuiască 900 de milioane dedolari pe un "contract social" cu angajaţii din Franţa, după ceprogramele anterioare de restructurare au fost blamate pentru maimult de 50 de sinucideri în cadrul grupului, începând cu anul2008.

Contractul va aduce beneficii suplimentare şi condiţii de lucrumai bune pentru personal pentru perioada 2010-2012, cât şiangajarea a 10.000 de noi oameni în Franţa. Costul va fi acoperitparţial de economiile realizate prin programul de lucru redus alangajaţilor care au o vârstă mai ridicată.

Planul anunţat de Richard arată şi un apetit ridicat pentruachiziţii al France Telecom, care va putea cheltui în următoriicinci ani până la 7 miliarde de euro pentru acest tip deoperaţiuni.

De ce schimbă tarifele

  • Pentru a maximiza vânzările iPhone unii operatori au introduspachete tarifare cu net nelimitat, la un tarif fix lunar
  • Însă explozia care a urmat în traficul mobil face acum"nesustenabil" acest business, spune Stephane Richard, directorulexecutiv al France Telecom
  • Rând pe rând operatorii de telefonie mobilă impun sau sepregătesc să anunţe noi planuri tarifare pentru utilizatorii desmartphone-uri

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO