Business Hi-Tech

Furnizorul de servicii de outsourcing si call-center XL World asteapta venituri de 6 mil. euro in 2007

Furnizorul de servicii de outsourcing si call-center XL World asteapta venituri de 6 mil. euro in 2007

Piata serviciilor outsourcing si call-center din Romania se ridica la 70 de milioane de euro

23.10.2007, 20:15 80

"Pentru anul viitor, estimam o dublare a cifrei de afaceri, care va atinge circa 13 milioane euro, pe o piata cu un potential important de dezvoltare", a declarat Roberto Montandon, directorul de dezvoltare al XL World.
In prezent, compania detine trei centre de servicii in Romania, la Iasi, Oradea si Bacau, specializate in generarea de contracte, vanzari, asistenta clienti si recuperare credite.
"Cea mai mare parte a afacerilor nostre, respectiv 48%, provin din serviciile multilingve catre clienti din strainatate. Pentru anul viitor, prognozam ca clientii din Romania ne vor aduce 13% din venituri, fiind o piata foarte atractiva pentru investitii de call-center datorita abilitatilor multilingvistice ale capitalului uman", a spus Montandon.
El a aratat ca piata romaneasca se dezvolta foarte rapid, companiile locale care fac parte din grupurile multinationale fiind cele mai interesate de externalizarea serviciilor. Pana in prezent, XL World a investit 500.000 de euro in Romania, unde isi desfasoara activitatea din anul 2000. "Pana la sfarsitul anului viitor vom investi alte 500.000 de euro pentru dezvoltare. Vom deschide un birou comercial in Bucuresti, vrem sa extindem capacitatea actuala a centrelor noastre. Nu vom deschide, deocamdata, un centru important de servicii in Bucuresti, ne orientam catre orase mai mici. Tinta noastra este de a deveni unul dintre furnizorii principali pe piata interna", a precizat oficialul companiei.
Montandon a adaugat ca XL World se va concentra pe segmentul de varf al pietei, viitori clienti provenind din telecomunicatii, finante-banci, media si divertisment.
"Nu vom avea sute de clienti, preferam clienti companii mari. Avem 2-3 proiecte pentru 2008 si inca 5-6 proiecte pilot", a adaugat directorul de dezvoltare al companiei. In prezent, XL World are 840 de angajati, totalul personalului urmand sa ajunga la 1.000 de salariati pana la sfarsitul anului.
Piata serviciilor outsourcing si call-center din Romania se ridica la 70 de milioane. In acest an, conform oficialului XL World, urmeaza ca in urmatorii cinci ani sa ajunga la 350 - 500 de milioane de euro. Montandon apreciaza ca 50% din valoarea pietei reprezinta veniturile provenite de la clientii locali, iar 50% sunt generate de externalizarea serviciilor pentru companii din afara tarii.
Potrivit lui, pe piata locala activeaza circa 250 de call-centere, dintre care 40 sunt companii de outsourcing.
"Anual se deschid 20-30 de noi centre. Estimam pentru acest an 15.000 de angajati in acest segment, iar pana in 2012 se va ajunge la 50.000 de angajati", a precizat el.
Oficialii companiei estimeaza costurile initiale pentru deschiderea unui call-centere cu 400 de locuri la circa 1 milion de euro.
Romania s-a remarcat anul trecut drept cel mai important furnizor regional de servicii de outsourcing, cu 30% din operatiunile din Europa de Est.
"Europa de Est poate furniza servicii de contact in mai multe limbi care nu pot fi sustinute in alte locatii, cum ar fi India, Filipine, Singapore, unde se foloseste doar limba engleza", subliniaza directorul de dezvoltare al XL World.
Principalul motiv pentru care companiile aleg sa isi externalizeze serviciile de contact nu sunt neaparat cele legate de scaderea costurilor, ci in primul rand viteza de executie si flexibilitatea.
"Diferentele de cost pot fi reduse cu pana la 20%, dar cel mai mare atu este flexibilitatea. In mare parte din cazuri, flexibilitatea reprezinta motorul din spatele outsourcingului", a incheiat Montandon.
Printre clientii XL World se numara British Telecom, Vodafone, Telecom Italia, bancile Mediolanum si Finconsumo, companiile IT Allied Telesyn si Dell si compania de cercetare GFK.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO