Business Hi-Tech

Gates pregateste lansarea Tablet PC

07.11.2002, 00:00 62

Dupa ani de promisiuni, cofondatorul gigantului software Microsoft, Bill Gates, a decis sa lanseze o noua generatie de computere portabile, comenta ieri siliconvalley.com.
Numite Tablet PC, noile computere permit introducerea si modificarea textului pe un ecran la fel ca pe un bloc notes obisnuit. Tablet PC-urile vor fi oferite in doua variante, una constand dintr-un simplu ecran cu un stilou special pentru introducerea informatiilor, care se poate lega la un notebook, iar cealalta constand intr-un notebook a carui tastatura se poate plia, acesta putand fi folosit ca un carnetel obisnuit.
Microsoft a investit suma de 400 de milioane de dolari in aceasta noua tehnologie, dupa cum afirma surse din domeniul high-tech. Bill Gates explica faptul ca Tablet PC-ul repezinta o revolutie in domeniu, fiind un instrument de lucru indispensabil.
Pe de alta parte, unii dintre analistii care au apucat sa testeze noul dispozitiv sustin ca acesta nu le-a facut o impresie deosebita, ei fiind nemultumiti de dimensiunea ecranului si de durata scurta de viata a bateriilor.
In plus, dupa cum afirma Richard Doherty, director al firmei de cercetare The Envisioneering Group, multi arhitecti de sistem inca isi mai bat capul sa inteleaga cam care ar fi avantajele unui Tablet PC, iar aceasta intrebare si-ar putea-o pune si potentialii clienti. 
Microsoft urmeaza sa lanseze in curand o versiune speciala a sistemului sau de operare Windows XP pentru Tablet PC-uri, treisprezece producatori importanti de hardware, printre care Hewlett-Packard si Fujitsu urmand sa lanseze, la randul lor, echipamente care sa ruleze acest soft.
Investitiei de 400 de milioane de dolari in dezvoltarea noii tehnologii i se adauga si una de 70 de milioane de dolari in marketing, care include lansari spectaculoase la New York si alte orase din Statele Unite.
Preturile noilor dispozitive variaza in functie de dotari. HP spre exemplu a anuntat ca un model entry level fara facilitati wireless va costa 1.699 de dolari, iar unul cu facilitati wireless va costa 1.799 de dolari. La randul sau, Acer a anuntat un pret de 2.199 de dolari pentru primul model si unul de 2.395 de dolari pentru al doilea.
Analistii IT considera ca Tablet PC-urile sunt foarte utile celor care lucreaza foarte mult pe teren, cum ar fi angajatii din sectorul asigurarilor sau al sanatatii si cred ca Microsoft va reusi sa impuna aceste noi dispozitive pe piata daca va reusi sa rezolve problema duratei de viata a bateriilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels