Business Hi-Tech

Giganţii IT cer UE reguli comune pentru stocarea datelor

Giganţii IT cer UE reguli comune pentru stocarea datelor
29.07.2010, 23:15 33

Marile companii americane de IT cer Uniunii Europene un set dereguli comune la nivelul celor 27 de state membre în ceea cepriveşte perioada de stocare a datelor colectate de la utilizatoriicare accesează diferite servicii online, cum este cel de căutarefurnizat de Google, relatează The Wall Street Journal. Companiilestochează date privind activitatea utilizatorilor pe internetpentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor, însă guvernele şiONG-urile se tem că informaţiile ar putea fi utilizate abuziv saupublicate accidental.

Însă pentru giganţi precum Microsoft sau Google, care investescmiliarde de dolari în construirea de centre de date în Europa,absenţa unor reguli comune în UE îngreunează vânzările de soluţiide stocare către companii, autorităţi şi persoane individuale.

Regulile diferite de la nivelul fiecărei ţări reprezintă "unobstacol" pentru afacerile companiilor, susţine Mike Hintze,consilier în cadrul Microsoft, cel mai mare producător de softwaredin lume.

Unele guverne europene sunt sceptice în privinţa siguranţeidatelor private ale cetăţenilor lor şi nu vor să uniformizezeregulile cu privire la acest subiect. Germania este statul care seopune cel mai mult unei astfel de decizii şi insistă asupradreptului de a-şi impune propriile legi naţionale mai stricte,scrie cotidianul american. "Pentru europeni, nu există preţ pentruintimitate", a declarat Olivier Midière, preşedintele Asociaţieipentru o Economie Digitală din Franţa, o coaliţie de firme mici şimijlocii care fac lobby pe lângă autorităţile pariziene pentru caacestea să impună obligativitatea ca datele să fie stocate peservere care să fie păstrate în ţara în care serviciul este vândut.Practic, aceste companii cer ca atunci când, spre exemplu Google,cel mai mare motor de căutare din lume, vinde servicii de stocareîn Franţa, datele să fie păstrate în această ţară şi să nu fiestocate pe un server din SUA.

În prezent fiecare ţară are propriul set de reguli cu privire lapăstrarea datelor. Germania, spre exemplu, le impune companiilor săpăstreze datele în servere de pe teritoriul său.

Timpul de păstrare a datelor utilizatorilor de către companii,precum căutările pe internet, variză de la ţară la ţară. Potrivitdatelor Comisiei Europene, obţinute de The Wall Street Journal,România, de exemplu, cere ca datele să fie şterse după şaseluni.

În prezent, există reglementări contradictorii la nivel europeanîn ceea ce priveşte servi­ciile de cloud computing, tehnologie carepermite utilizatorilor să acceseze datele localizate într-un serverprin internet.

Foarte multe autorităţi europene sau companii îşi canalizeazăbugetele către servicii de outsourcing. Anul trecut Microsoft adeschis un centru de date de 500 de milioane de dolari la Dublin,al doilea în Europa, după cel din Amsterdam. De asemenea, Googleare 12 astfel de centre în Europa.

Piaţa globală de cloud-computing va atinge 14 miliarde de dolaripână la sfârşitul lui 2013, potrivit companiei de cercetareGartner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO