Business Hi-Tech

Google a gasit solutia pentru cea mai scumpa suprafata din ciberspatiu

23.05.2005, 18:41 15

Google, cel mai mare motor de cautare din lume, a decis sa exploateze intr-un final acel "spatiu alb" de pe pagina principala, considerat de unii analisti drept cel mai scump "teren" din ciberspatiu.

Datorita competitiei strånse cu celelalte mari portaluri - Yahoo, MSN si AOL - Google a lansat noul serviciu Fusion, care permite utilizatorilor sa personalizeze pagina principala Google.

Telul urmarit de Google este sa ofere utilizatorilor o pagina principala unde acestia sa gaseasca si sa utilizeze instrumentele si informatiile de care au nevoie (mail, bursa, stiri, vreme, filme etc.).

"Aceasta initiativa intareste declaratia facuta de Google care se autodefineste ca portal (site care ofera foarte multe servicii pe o singura pagina web)" - comenteaza Danny Sullivan, editorul searchenginewatch.com.

Google preferase sa se concentreze in primul rånd pe activitatea de motor de cautare, fara sa patrunda pe cåmpul de lupta al portalurilor de pe Internet. Insa, in timp, a adaugat cu perseverenta noi servicii care s-au dovedit de succes si care nu mai aveau neaparat legatura cu cautarea pe web. Iar acest fapt a adus dupa sine rivalitate cu alte mari companii, cum este Microsoft.

Competitia cu Microsoft a devenit clara o data cu lansarea serviciului Google Desktop Search anul trecut. Serviciul ofera posibilitatea utilizatorilor sa caute informatiile dorite si pe hard-ul PC-ului nu numai pe Internet, iar acum si Yahoo si MSN ofera aplicatii similare, scrie publicatia americana.

Insa noul serviciu Fusion nu a fost lansat neaparat pentru a obtine puncte in fata competitiei, ci ca urmare a cererii printre utilizatori, a afirmat directorul executiv al Google, Eric E. Schmidt. Devotatii paginii web Google chiar au nevoie de personalizare, asta pentru ca vor sa transforme Google in pagina de Internet proprie, a adaugat acesta.

Ca si alte servicii noi oferite de Google, si Fusion se va lansa pe piata intr-o varianta de test (beta) pe www.google.com/ig, insa Schmidt este de parere ca in cele din urma acest serviciu va defini ceea ce inseamna de fapt Google.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO