Business Hi-Tech

Google: Interviul din Playboy ne-ar putea da peste cap licitatia publica

16.08.2004, 00:00 17

Reprezentanti ai Google au recunoscut ca recenta publicare a unui interviu cu cei doi fondatori ai companiei in editia americana a revistei Playboy ar putea sa incalce legislatia si sa pericliteze buna desfasurare a ofertei publice initiale de actiuni, care a inceput vineri, 13 august, informeaza presa internationala.
Cei doi fondatori ai Google, Larry Page si Sergey Brin, au fost intervievati de catre revista Playboy in luna martie, insa articolul a fost publicat abia in editia din luna septembrie, care a ajuns in casele americanilor saptamana trecuta.
Daca autoritatile americane vor ajunge la concluzia ca Google a incalcat legea, nerespectand asa numita ?perioada de tacere" obligatorie inaintea listarii la bursa, compania ar putea fi obligata sa rascumpere toate actiunile vandute prin oferta publica, relateaza presa internationala.
Legea americana prevede ca inaintea listarii la bursa reprezentantii unei companii nu au voie sa faca declaratii publice pe acest subiect, pentru a nu ii influenta in nici un fel pe posibilii investitori. Daca justitia va constata ca informatiile aparute in Playboy incalca aceasta prevedere, Google ar putea sa fie obligata sa rascumpere actiunile la pretul de achizitie, intr-o perioada de un an de la data incalcarii reglementarilor.
Totusi, daca pretul actiunilor va creste in acest interval, s-ar putea ca investitorii sa nu doreasca ca Google sa le rascumpere actiunile, comenteaza CNET News.
In interviul acordat revistei Playboy, cei doi fondatori ai Google vorbesc pe larg despre afacerea lor, si raspund inclusiv la intrebarea daca intentioneaza sa vanda compania in viitor.
?Nu vom vinde. Suntem de parere ca avem o companie importanta si vrem sa continuam sa o conducem si pe termen lung", a declarat Larry Page. ?Ne place sa fim independenti".
In plus, cei doi au facut la data interviului o serie de afirmatii care intre timp nu mai sunt valabile.
?In articol se spune ca serviciul Gmail, cu inbox de 1 GB, are de 200 de ori mai mult spatiu de stocare decat cel oferit de principalii nostri rivali. Desi in momentul introducerii sale Gmail avea acest avantaj, intre timp competitorii au micsorat semnificativ diferenta dintre ofertele lor si oferta noastra", se arata intr-un document remis de catre Google, saptamana trecuta, Comisiei americane pentru operatiuni bursiere (Securities and Exchange Comission).
Alte informatii neactualizate sau incorecte, aparute in articolul din Playboy, se refera la numarul de angajati ai Google si la numarul de utilizatori ai popularului motor de cautare.
In articol se arata ca Google are 1.000 de angajati, insa acest numar a ajuns intre timp la 2.292. In plus, in Playboy se spune ca 65 de milioane de utilizatori folosesc motorul de cautare Google in fiecare zi, insa compania a precizat ca are 65 de milioane de utilizatori lunar, si nu zilnic, conform unor date ?furnizate de o terta companie de cercetare".
Reprezentantii Google au mai afirmat in documentul remis catre Comisia pentru operatiuni bursiere ca interviul din Playboy ?nu constituie o violare a legii".
Totusi, daca justitia ii va gasi vinovati, cei de la Google promit ca nu se vor multumi cu aceasta decizie.
?Suntem hotarati sa contestam puternic orice eventuala acuzatie cu privire la incalcarea legii", se spune in documentul facut public de catre Google. Legea care reglementeaza ?perioada de tacere" dinaintea listarii la bursa se numeste Securities Act, si este in vigoare din anul 1933.
In baza acestei legi si alte companii americane au fost sanctionate pentru ca nu au pastrat discretia inainte de oferta publica initiala de actiuni.
Comisia pentru operatiuni bursiere a hotarat amanarea procedurii de listare la bursa a companiei Webvan, dupa ce directorul executiv al acesteia a organizat o conferinta de presa cu caracter promotional. La fel s-a intamplat si in cazul companiei Salesforce.com, care a fost obligata sa-si amane oferta publica de actiuni dupa ce cotidianul New York Times a publicat un articol-profil despre aceasta companie cu putin inainte de inceperea licitatiei.
Licitatia Google a inceput vineri, valoarea totala a actiunilor scoase la vanzare ridicandu-se la aproximativ 3 miliarde de dolari. Compania va vinde 25,7 milioane de actiuni, la un pet care s-ar situa intre 108 si 135 de dolari.
Listarea Google este evenimentul cel mai asteptat si comentat din lumea IT de dupa crahul dot-com, iar sistemul de licitatie olandeza va asigura obtinerea celui mai mare pret posibil pe actiune, scrie Financial Times. Specialistii spun ca unii investitori ar putea sa ofere un pret mai mare pe actiune numai ca sa fie siguri ca primesc titluri Google. Compania are insa dreptul sa aleaga un pret mai mic decat cel stabilit prin licitatie, pentru a tempera situatia, avand in vedere ca umflarea titlurilor peste valoarea normala s-ar putea incheia cu o prabusire spectaculoasa a valorii actiunilor dupa primele zile de tranzactionare.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels