Business Hi-Tech

GPRS-ul citeste contorul de electricitate

24.05.2005, 18:46 30

Cel putin cinci milioane de contoare de electricitate din nordul Europei vor fi conectate la o retea GPRS (General Packet Radio Service - serviciu wireless utilizat pentru transmisie de date) påna in anul 2010, a aratat un studiu efectuat de compania de cercetare Berg Insight. Astfel, utilizatori din Suedia, Danemarca si Finlanda vor primi facturi exacte, generate in urma comunicarii prin GPRS dintre contor si serverul companiei de electricitate.

Furnizorii mari de energie electrica, impreuna cu companiile de telecomunicatii si tehnologie, incearca sa exploateze o piata a carei valoare este estimata la cåteva miliarde de euro, conform specialistilor. In nordul Europei, numarul de contoare ce vor utiliza o astfel de tehnologie va creste de la aproximativ un milion in 2005 la peste 8 milioane in 2010, a afirmat un analist al Berg Insight. In urmatorii ani, sistemul din Scandinavia va atinge o cota de piata de 60%, au mai spus oficialii Berg Insight. Compania TeliaSonera a inceput sa conecteze deja aproximativ 350.000 de contoare la reteaua proprie GSM din Finlanda. Si unii operatori din Danemarca au inceput demersurile pentru aceasta actiune, iar pe piata suedeza, Vodafone impreuna cu cel mai mare provider de electricitate, Actaris, vor oferi solutii de masurare a contoarelor prin GPRS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO