Business Hi-Tech

Guvernul Ungariei îşi modernizează armata şi cheltuie enorm pe arme, deşi are probleme financiare serioase. De ce? Nimeni nu ştie sigur

Guvernul Ungariei îşi modernizează armata şi cheltuie...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.08.2023, 00:06 755

Colosul german din indus­tria de apărare Rheinmetall va înce­pe în curând producţia de serie a unor transportoare blindate ultramo­derne la fabrica sa din Zalaegerszeg, din vestul Ungariei.

Compania, un jucător global, are o mie de legături cu economia ma­ghia­ră, nu doar prin investiţii în fa­brici militare, ci şi activând în sectoa­rele IT şi telecomunicaţii, inclusiv prin intermediul unor companii protejate de stat, relatează presa maghiară.

Transportoarele pentru infante­rie Lynx, căci despre ele este vorba, vor intra în dotarea armatei ungare. Rheinmetall este o excepţie în stra­tegia de industrializare rapidă a gu­vernului de la Budapesta, acesta acordând prioritate industriei auto şi descurajând companiile străine din alte sectoare. Fabricantul german de arme pare să fie foarte important pentru planurile de viitor ale guver­nului maghiar.

În timp ce bugetul are probleme serioase, banii continuă să curgă pen­tru înarmare. Însă chiar şi cele mai bune arme sunt fără valoare fără o strategie. Există o astfel de strategie în cazul Ungariei? se întreabă Daily News Hungary. Datele ministerului apărării arată că guvernul maghiar cheltuie sume semnificative de bani pe arme, în timp ce sectoarele din eco­­­nomie care ar avea nevoie de spri­jin financiar din partea guvernu­lui sunt multe şi bine cunoscute.

O explicaţie clară şi oficială nu există. Guvernul maghiar a decis ca în bugetul de anul viitor apărării să i se acorde un loc proeminent printre obiectivele statului. Cheltuielile pen­tru fondul de apărare vor creşte cu 55%. O justificare ar putea fi răz­boiul pornit de Rusia contra Ucrainei care escaladează.

Peste tot în lume, inclusiv în UE, există planuri de a cheltui mult mai mult pentru apărare. NATO se aş­teaptă ca statele membre să chel­tuiască cel puţin 2% din PIB-ul lor pentru apărare. Pentru a dezvolta într-un mod complex capacităţile unei forţe militare, este nevoie de o mulţime de echipamente foarte scumpe.

Cu toate acestea, doar a cheltui o mulţime de bani nu garantează că aceste capacităţi se vor realiza. Pe lângă a cumpăra echipament militar mai este nevoie de piese de schimb, de întreţinere, operatori instruiţi, combustibil etc.

Pentru a face ca totul să funcţioneze bine este nevoie de planificare, de decizii luate cu ani buni în avans. Există multe preocupări când vine vorba de forţa militară a Ungariei. Ce şanse are într-un conflict o ţară mică care nu este remarcabilă nici în ceea ce priveşte performanţa economică? Premierul Orbán şi alţi politicieni maghiari ar fi de acord că scopul individual al Forţelor de Apărare Ungare este apărarea.

Un obiectiv realist ar trebuie să fie, aşadar, ceva care pentru un stat de mărimea Ungariei ar face un atac atât de costisitor pentru agresor încât l-ar descuraja. Pentru a realiza acest lucru este nevoie de o mulţime de arme de calibru mic, rachete lansate de pe umăr şi de artilerie uşor de utilizat. În general, echipamente care nu necesită ani de pregătire. Dar ce concept are în vedere guvernul ungar pentru dezvoltarea forţelor armate? Nu se ştie. Documentele relevante, în special planul strategic de dezvoltare a forţelor pe termen lung şi programul de politică de apărare pe termen mediu, nu sunt publice. În 2011, guvernul condus de premierul Orbán a decis să păstreze aceste date secrete timp de 30 de ani. Singurul lucru pe care guvernul l-a împărtăşit este că până în anul 2026 Ungaria va avea câte o brigadă grea, medie şi uşoară de clasă mondială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO