Business Hi-Tech

Hacker roman acuzat de o frauda de 10 milioane dolari

06.08.2004, 00:00 41

Calin Mateias, romanul care s-a laudat ca a intrat in reteaua de calculatoare a FBI-ului, a fost pus sub acuzare alaturi de alti cinci americani pentru furt din sistemul de comenzi online al companiei Ingram Micro, cel mai mare distribuitor de echipamente IT din SUA, care a raportat vanzari de 22,6 miliarde de dolari anul trecut.
In varsta de 24 de ani si originar din Bucuresti, Mateias s-a infiltrat in serviciul de comenzi online si folosindu-se de identitatea unui client reputat a plasat in 4 ani nu mai putin de 2.000 de comenzi in valoare totala de peste 10 milioane de dolari. Computerele si alte echipamente au fost livrate atat in Romania, cat si altor persoane din Statele Unite, recrutate de Mateias de pe forumurile de discutii pe Internet si pe chat. In prezent Mateias asupra caruia au fost formulate 13 capete de acuzare pentru furt este in libertate in Romania, desi procurorul american care ancheteaza cazul spune ca lucreaza cu autoritatile romane pentru a-l aduce in fata justitiei, fie in Romania, fie in Statele Unite. Desi au executat o perchezitie la domiciliul lui Mateias din Bucuresti inca din aprilie, autoritatile romane nu au spus ce probe s-au gasit si nici metoda folosita de acesta pentru se infiltra in reteaua companiei Ingram Micro. Daca este gasit vinovat de toate capetele de acuzare romanul, cunoscut ca un hacker reputat, risca 90 de ani in inchisoare.
Laura Eimiller, un purtator de cuvant al FBI, a declarat ca Mateias face parte din noua generatie de infractori electronici foarte educati. "Profesia lui este cea de cyber-criminal" a completat Eimiller. Anchetatorii spun ca Mateias a intrat in reteaua companiei Ingram inca din 1999, dar pentru ca aceasta a blocat livrarile catre Romania el si-a recurtat pe Internet complici din Statele Unite care sa primeasca marfa. Patru dintre acesti complici sunt acuzati la randul lor ca au atras alti oameni in retea inclusiv studenti.
Compania de distributie a reusit sa intercepteze unele transporturi si sa recupereze marfa dar in total pagubele se ridica la cel putin 6 milioane de dolari.
andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO