Business Hi-Tech

HTC, producatorul mobilului Google: In cativa ani oamenii se vor gandi la cat de ciudat era sa te conectezi la internet cu un PC

31.12.2008, 00:00 14

Florian Seiche, vicepresedintele pentru Europa al companiei taiwaneze High Tech Computer (HTC), cel mai mare producator de dispozitive portabile bazate pe Windows Mobile, precum si producatorul primului telefon mobil bazat pe sistemul de operare Google Android, considera ca terminale mobile precum G1/Google Phone ar putea fi preferate in detrimentul PC-urilor de catre utilizatorii care navigheaza pe internet.

“Cu siguranta vor completa computerele traditionale. In cativa ani este foarte posibil ca oamenii sa se gandeasca la cat de ciudat era sa te conectezi la internet printr-un PC, in timp ce accesarea web-ului prin telefonul mobil devine din ce in ce mai mult o metoda cat se poate de normala. Exista atatea momente in timpul zilei cand vrei sa fii conectat la internet sau sa te joci un joc - prin intermediul dispozitivului G1 acest lucru va fi usor si placut”, a declarat Seiche pentru ZF.

In septembrie 2008, compania americana Google, operatorul celui mai popular motor de cautare pe internet, T-Mobile Statele Unite, divizie de telefonie mobila a grupului german Deutsche Telekom, si HTC au prezentat primul telefon mobil ce utilizeaza sistemul de operare Android – o platforma opensource care permite dezvoltatorilor software sa scrie aplicatii personalizate, care sa exploateze si alte functii decat cele standard, precum modulul GPS si reteaua mobila pentru a furniza servicii/publicitate targetata in functie de locatia utilizatorului.

Google Phone, ce mai poarta numele de cod HTC Dream sau G1, este vazut de analisti ca un competitor direct pentru Apple iPhone 3G, dar si pentru alte terminale de tip smartphone care utilizeaza sisteme de operare de la Research In Motion (BlackBerry), Nokia (Symbian), Microsoft (Windows Mobile) sau Palm.

Desi HTC este cel mai mare producator de portabile Windows Mobile, Seiche spune ca G1 si viitoarele telefoane bazate pe Android nu vor canibaliza vanzarile unor modele populare precum Touch Diamond.

“Dispozitivele ce au la baza platforma Android vor complementa dispozitivele noastre Windows Mobile. Vrem sa le furnizam consumatorilor un portofoliu divers. Android ne permite sa ne extindem acest portofoliu si mai departe intr-o noua categorie a telefoanelor mobile optimizate pentru acces la internet”, a precizat oficialul HTC.

Un mobil compatibil 3G/HSDPA, cu o camera digitala de 3 megapixeli, G1 se mai poate conecta la internet si prin intermediul conexiunii Wi-Fi. Dispozitivul are un ecran tactil de 3,2 inchi (8,1 cm), dar si o tastatura traditionala QWERTY.

Interfata este gandita in asa fel incat sa ofere acces rapid la servicii online precum Gmail, YouTube, Google Maps, dar si functii standard precum liste de contacte sau calendar.

Seiche nu a precizat cand ar putea fi adus oficial G1 pe piata locala. “Mobilul este exclusiv T-Mobile si va fi disponibil pe pietele europene unde T-Mobile opereaza. Nu pot comenta negocierile dintre operatori.”

Compania taiwaneza estimeaza ca va comercializa peste un milion de terminale G1 pana la sfarsitul acestui an, in ciuda estimarilor rezervate ale analistilor, care anticipau vanzari de maximum 500.000 de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels