Business Hi-Tech

IBM: Romania pierde mii de joburi daca nu sprijina IT-ul

Romania pierde mii de joburi daca nu sprijina IT-ul

Mihai Tudor, CEO al IBM Romania: “Cererea pe piata internationala creste si astfel de centre se plaseaza in tari adiacente Romaniei chiar in timp ce vorbim pentru ca aceste tari sunt capabile sa ofere imaginea, nu neaparat stimulente mai bune, dar imaginea unor stimulente mai bune

10.11.2009, 00:00 68

Romania va fi pentru inca cinci ani competitiva pe piata globalade forta de munca IT, dar daca administratia nu va actiona rapidpentru a promova oportunitatile din Romania, atunci tarile vecinevor absorbi toate investitiile pe care marile firme IT vor sa lerealizeze in regiune, spune Mihai Tudor, 49 de ani, directorulgeneral al IBM Romania, subsidiara locala a celui mai mare furnizorde servicii IT din lume.

"Exista multe firme IT care si-au dezvoltat facilitati inRomania si care au posibilitatea sa le extinda, dar ezita datoritaa ceea ce este perceput ca o lipsa de eficienta in oferirea sicomunicarea de stimulente pentru dezvoltarea acestui business inRomania", a declarat Tudor intr-un interviu pentru ZF. "Peste cinciani studiile de piata arata ca nu vom mai fi suficient decompetitivi pe plan global. Dar pentru acesti cinci ani trebuie safim in prim-planul competitiei pentru locuri de munca in IT, pentruca acest lucru nu ne poate aduce altceva decat export, locuri demunca si, foarte important, transfer de know-how."

5.000 de angajati doar la firmele americane

In ultimii ani cele mai mari companii internationale IT, printrecare IBM, HP, Oracle si Microsoft, au deschis centre de servicii inRomania in care lucreaza cateva mii de romani. IBM are aproximativ1.500 de oameni, HP - 2.200, Oracle - 1.400, iar Microsoft catevasute - potrivit datelor de pe piata.

Tudor spune ca pornind de la aceste baze, Romania are nevoie nuneaparat de stimulente fiscale, ci de o actiune coordonata sieficienta de marketing pentru a nu pierde momentul oportun de pepiata.

"Cererea pe piata internationala creste si astfel de centre seplaseaza in tari adiacente Romaniei chiar in timp ce vorbim, pentruca aceste tari sunt capabile sa ofere imaginea, nu neaparatstimulente mai bune, dar imaginea unor stimulente mai bune. Sunttari capabile sa comunice oportun aceste stimulente firmelor carevor sa investeasca. Daca nu ne implicam in acest moment, pierdem ooportunitate majora a acestor ani", spune seful IBM Romania.

Potrivit lui Tudor, IBM continua sa angajeze oameni la centreleinternationale din Romania. "Cererea vine in principal din Europavestica si din Statele Unite. Este cunoscut ca in aceste zone dejase pare ca s-a atins partea de jos a crizei si a inceput sa sesimta o revenire economica. Ca urmare, si angajamentele pe careaceste centre le inregistreaza in zonele respective sunt increstere."

Declaratiile lui Mihai Tudor sunt in aceeasi linie cu celefacute recent de Sorin Mindrutescu, CEO al Oracle Romania,subsidiara locala a celui mai mare producator de soft de businessdin lume. El spunea ca marile firme IT nu au venit intamplator inRomania, dar administratia nu exploateaza la maximum acesteoportunitati. "De ce nu s-a incercat insa capitalizarea acestorpovesti de succes care exista la ora actuala, sunt aici, nu suntniste lucruri care s-ar putea intampla, ci care exista deja?", aspus Mindrutescu.

Seful IBM insista ca statul roman nu ar trebui sa faca "gesturi"costisitoare financiar pentru a atrage noi locuri de munca IT inRomania. "Nici nu trebuie facut foarte mult - acesta esteparadoxul. Trebuie sa avem capabilitatea de a comunica in modoportun aceste stimulente catre companiile care sunt dispuse saplaseze centre internationale intr-una din tarile din regiune. Dacavreti, e mai mult un element de marketing."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels