Business Hi-Tech

IBM va concedia 13.000 de angajati, in principal din Europa

06.05.2005, 20:52 128

International Business Machines (IBM) a informat ca va concedia, in principal in Europa, pana la 13.000 de persoane, echivalentul a 4% din forta sa de munca, pentru a reduce costurile.

Aceasta masura va genera in al doilea trimestru cheltuieli brute de pana la 1,7 miliarde de dolari (1,3 mld. euro), relateaza presa internationala.

Cea mai mare companie din domeniul computerelor personale a anuntat ca doreste sa reduca birocratia si intentioneaza sa foloseasca echipe globale, in defavoarea operatiunilor derulate prin firme locale pentru indeplinirea anumitor servicii. Luna trecuta, IBM a avertizat ca va lua aceasta masura ca urmare a obtinerii unor profituri sub asteptari, pe fondul rezultatelor slabe din Japonia, Germania, Franta si Italia.

Compania a surprins prin anuntarea unor rezultate financiare sub asteptari pe primele trei luni ale anului. Profitul net aproape a stagnat - 1,4 mld. dolari (1,08 mld. euro) fata de 1,36 mld. dolari anul trecut, in timp ce vanzarile s-au cifrat la 22,9 mld. dolari (17,7 mld. euro), sub estimarile analistilor care se asteptau la 23 mld. dolari (17,8 mld. euro).

Oficialii au afirmat ca una dintre actiuni va fi eliminarea structurii ineficiente de conducere pan-europeana.

Reprezentantii IBM au declarat ca estimeaza costuri cuprinse intre 1,3 miliarde de dolari si 1,7 miliarde de dolari (1 - 1,3 mld. euro) pentru executarea masurilor legate de concedieri.

Responsabilul pentru relatii cu distribuitorii, Bob Moffat, a refuzat sa precizeze ce birouri locale vor fi afectate de reducerea locurilor de munca, insa a mentionat ca actiunea va fi concentrata in Europa.

Compania are in vedere, incepand cu al doilea trimestru, reducerea a 10.000-13.000 de locuri de munca, echivalentul a 3-4% din numarul de angajati.

Moffat a mentionat ca firma incearca sa organizeze centre operationale globale pentru indeplinirea unei varietati de activitati care au fost gestionate, pana in prezent, pe baze nationale sau pan-europene.

Reducerea locurilor de munca reprezinta un semn ca IBM incearca sa-si rezolve propriile probleme si nu un semnal privind tendintele de stagnare ale intregii industrii, a apreciat Mark Herskovitz, manager al unui fond de investitii din domeniul tehnologic.

Desi substantiala, reducerea locurilor de munca nu are, nici pe departe, amploarea actiunilor de la sfarsitul anilor Õ80 si inceputul anilor Õ90, cand compania s-a confruntat cu o criza in cadrul principalei divizii. In acea perioada, conducerea IBM a concediat mai mult de jumatate din personal.

Compania americana avea, pe plan mondial, in luna decembrie a anului trecut, 329.000 de angajati. Aproximativ 100.000 dintre locurile de munca erau ocupate in Europa.

La finele saptamanii trecute, IBM a definitivat vanzarea diviziei de calculatoare personale catre grupul chinez Lenovo, ceea ce a dus la transferarea a inca 10.000 de angajati.

Purtatorul de cuvant al companiei, John Bukovinsky, a declarat ca peste jumatate dintre concedierile din Europa vor fi voluntare si ca oficialii companiei au inceput deja discutiile cu sindicatele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO